Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zlom na Korejském poloostrově? Sever a jih se dohodly na summitu a horké lince

Autor: ČTK, Mii - 
6. března 2018
12:22

Severní a Jižní Korea se dohodly, že koncem dubna uspořádají po více než desetiletí vrcholnou schůzku. Zřídí také horkou linku mezi vůdci obou zemí. Informovala o tom jihokorejská prezidentská kancelář poté, co se v úterý vrátila z návštěvy KLDR vysoká jihokorejská delegace, která se setkala se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Bylo to vůbec první setkání mezi zástupci KLDR a Jižní Koreje od roku 2011. Podle Soulu jsou severokorejští komunisté dokonce ochotni jednat s USA o jaderném odzbrojení.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na schůzce v Pchjongjangu vyjádřil „pevnou vůli energicky prosazovat“ vytváření vztahů mezi oběma částmi Korejského poloostrova a usilovat o sjednocení. 

Prezident Jižní Koreje Mun Če-in, který na jednání v KLDR nebyl, ještě před úterním oznámením jeho kanceláře řekl, že jeho země musí zlepšovat obranyschopnost vůči severokorejským raketám nehledě na probíhající rozhovory. „Musíme se severem mluvit ohledně denuklearizace poloostrova, ale zároveň musíme soustředit veškeré úsilí do rychlého a efektivního vytvoření obrany proti severokorejskému jadernému a raketovému programu,“ řekl Mun s tím, že bude nadále pracovat na systému společné obrany se Spojenými státy.

Desetičlenná delegace Soulu pod vedením Munova bezpečnostního poradce Čchong Ui-jonga mezitím dokončuje historickou návštěvu Pchjongjangu. Mělo se na ní řešit také navázání dialogu mezi KLDR a USA, o tomto aspektu se však podle Reuters zatím žádné informace neobjevily. Jde o první setkání Kim Čong-una se zástupci Jižní Koreje od konce roku 2011, kdy se ujal moci. Součástí jihokorejské delegace je  šéf rozvědky So Hun a náměstek ministra pro sjednocení Čchon He-song.

Obě strany údajně dospěly k „uspokojivé dohodě“ ohledně uskutečnění dalších setkání. Mluvčí úřadu jihokorejského prezidenta uvedl, že delegace Soulu se kromě severokorejského vůdce setkala také s jeho chotí, dále s jeho sestrou Kim Jo-čong, která se v únoru zúčastnila zahajovacího ceremoniálu zimních olympijských her v Pchjongčchangu. V úterý má návštěvu uzavřít další jednání se severokorejskými činiteli.

„Kim Čong-un to hraje“

Probíhající rozhovory jsou součástí sbližování spojeného se zimní olympiádou, napsala zpravodajská společnost BBC. Pentagon v souvislosti s obnovenými rozhovory mezi Severní a Jižní Koreou vyjádřil „opatrný optimismus“. Ještě tento týden by měla jihokorejská delegace navštívit Washington, aby americkou vládu zpravila o průběhu jednání v Pchjongjangu.

Podle kritiků se KLDR svými vstřícnými gesty snaží dosáhnout zmírnění tlaku a mezinárodních sankcí, kterými Rada bezpečnosti OSN trestá Severní Koreu za její pokračující raketové a jaderné zbrojní programy. Kvůli sankcím Pchjongjang přišel o většinu zdrojů příjmů.

Dannero ( 6. března 2018 12:50 )

až se Korea spojí tak Jih získá zakázané raketové a jaderné technologie a sever zase kompletní tajnou západní vojenskou techniku protože Jižní Korea slouží pro USA jako předsunutá základna pro celou východní Asii.

Zobrazit celou diskusi