Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přijde na svět další malý Kim? Média spekulují o těhotenství diktátorovy sestry

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
22. února 2018
14:30

Kim Jo-čong, sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, při své návštěva naprosto fascinovala jihokorejský i světový tisk. Po jejím odjezdu z Pchjongčchangu se začalo spekulovat o tom, zda náhodou není těhotná. Dohady vyvolala její volnější saka, která během pobytu na olympiádě nosila. Severní Korea se ale k teoriím jihokorejských novin nijak nevyjádřila.

„Jsou jako královská rodina a každá zpráva o nich se okamžitě stane senzací. Kimova dynastie proslula svým tajnůstkářstvím a o některých členech jejich klanu třeba roky nejsou žádné informace,“ uvedl pracovník havajského think tanku Pacific Forum CSIS Andraj Abrahamian. „A i když zpráva může být jen dohad, pořád se to týká velmi důležité osoby ze země, jejíž hierarchii stále plně nerozumíme,“ dodal.

Spekulace o těhotenství

Mlčení KLDR není překvapivé, je plně v souladu s jejich chováním, co se sdílení informací týče. Už roky se západní tisk dohaduje, kolik má Kim Čong-un vlastně dětí, nebo jak je přesně starý. Za teorií, že Kim Jo-čong čeká dítě, stojí jihokorejská zpravodajská služba. Jejich zdrojem je prý bývalá hvězda basketbalu, Američan Dennis Rodman, který se s Kimem a jeho rodinou dobře zná.

V poslední době se objevily zprávy o tom, že severokorejský diktátor má další dvě děti. Tato informace je ale založená pouze na tom, že jeho žena vždy na nějaký čas zmizela z veřejnosti.

Utajený život a božský status

Severokorejská propaganda prezentuje svého vůdce jako boha, který vede svůj národ k lepší budoucnosti. Čekalo by se tedy, že pozornost severokorejského lidu se bude upínat i k jeho rodině a případnému dědici. Tak tomu ale v KLDR není a Kimova rodina žije v naprostém utajení. „Kimův režim vlastně připomíná absolutní monarchii,“ řekl Fjodor Těrtitskij z webu NK News.

„On a jeho rodina stojí nad lidmi, jsou chápani jako bohové nebo jako legendární hrdinové. Veškeré informace o nich jsou přísně střežené, nejen před cizinci, ale i před vlastním národem,“ dodal Těrtitskij.

„Nemají potřebu oznamovat narození dítěte, protože Kimův nástupce není přesně určen. Například Kim je až třetím synem předchozího vůdce Kim Čong-ila. On sám se poprvé na veřejnosti objevil až v roce 2010, tedy rok před otcovou smrtí a jeho nástupem k moci,“ vysvětlil Těrtitskij.

Synovci po Kimovi vládnout nebudou

Kim, jeho otec i děd kolem sebe vybudovali kult osobnosti, jehož součástí je i to, že celá rodina pochází z Pektusanu, posvátné hory a kolébky Korejců. Podle komunistické kolébky jsou poslední rodinou, která má „čistou“ krev a je předurčená k „velkým“ skutkům. „Jeho sestra není přímo jmenovaná v žádném propagandistickém textu, ale lidé ji vnímají stejně jako jejího bratra. Je však nepravděpodobné, že by její děti zdědily po strýci pomyslný severokorejský trůn,“ tvrdí Těrtitskij.

Pokud je Kim Jo-čong těhotná, čeká druhého potomka. I tohle je ale domněnka založená na dohadech a země nepotvrdila, ani nevyvrátila existenci jejího prvorozeného dítěte. „Nechápu, proč je kolem toho takový poprask,“ uvedl profesor Andrej Lankov z Univerzity v Kookminu. „Lidi mají sex a pak mají děti, je to normální,“ komentoval to suše.

Delegaci KLDR povede „krvavý“ generál

Severní Korea vyšle do Jižní Koreje další vysokou politickou delegaci, která se zúčastní nedělního závěrečného ceremoniálu olympijských her v Pchjongčchangu. V delegaci bude i místopředseda ústředního výboru Korejské strany práce  generál Kim Jong-čchol, který je obviňován, že nechal potopit jihokorejskou válečnou loď. Při tom v roce 2010 zahynulo 46 členů jihokorejského námořnictva. Spojené státy do Jižní Koreje na závěr olympiády vysílají dceru prezidenta Donalda Trumpa Ivanku.

Generál Kim Jong-čchol Generál Kim Jong-čchol | ČTK

Kim Jong-čchol je pověřený agendou kolem vztahů mezi oběma Korejemi a v minulosti byl šéfem vojenské rozvědky, kterou Soul viní z toho, že v roce 2010 nechala torpédovat jihokorejskou korvetu Čchonan s 46 námořníky na palubě.

KLDR veškerou vinu popírá

KLDR svůj podíl na tragédii popírá. V témže roce údajně Kim Jong-čchol naplánoval také ostřelování jihokorejského ostrova Jonpchjong, které si vyžádalo čtyři jihokorejské oběti. Spojené státy a Jižní Korea zařadily Kim Jong-čchola na černou listinu za jeho podporu severokorejského jaderného a raketového zbrojního programu. Jižní Korea se ale rozhodla přijmout severokorejskou olympijskou delegaci pro dobro her, uvedl nejmenovaný představitel jihokorejské prezidentské kanceláře. Ten také řekl, že Soul o chystané návštěvě informoval USA.

Sestra severokorejského vůdce Kim Jo-čong a Ri Son-kwon na jednání s jihokorejským prezidentem. Sestra severokorejského vůdce Kim Jo-čong a Ri Son-kwon na jednání s jihokorejským prezidentem. | Reuters

Společně s Kim Jong-čcholem má do Jižní Koreje přijet i Ri Son-kwon, který byl hlavním severokorejským vyjednávačem na mezikorejských rozhovorech, při nichž se v lednu připravovala severokorejská účast na olympiádě. Ri Son-kwon se zúčastnil již zahajovacího ceremoniálu olympijských her, stejně jako sestra severokorejského diktátora Kim Čong-una.

K setkání mezi KLDR a USA opět nedojde

Osmičlenná severokorejská delegace by měla do Jižní Koreje přicestovat v pátek po silnici a během návštěvy se setká s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Ivanka Trumpová povečeří s jihokorejským prezidentem v pátek a nemá v plánu sejít se se severokorejskými činiteli, sdělil nejmenovaný představitel americké vlády.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi