Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Schůzka Trumpa s Kimem bude ve Švédsku? Ministr KLDR nespěchá domů

Autor: ČTK, jmik - 
16. března 2018
22:50

Severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho v pátek ve Švédsku jednal se švédskou kolegyní Margot Wallströmovou a premiérem Stefanem Löfvenem a v návštěvě skandinávské země hodlá pokračovat i v sobotu. Oznámilo to švédské ministerstvo zahraničí. Podle médií má Ri ve Švédsku strávit celý víkend. Vzhledem k ojedinělé cestě severokorejského představitele sílí podle médií spekulace, že by Švédsko mohlo případně hostit schůzku mezi severokorejským vůdcem Kim Čong-unem a americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Agentura DPA poznamenala, že severokorejský ministr zahraničí necestuje často. Tím spíš vyvolává jeho návštěva Švédska spekulace, že bude skandinávská země hostit vrcholnou schůzku Trumpa a Kima.

Ri se sešel nejen se svou švédskou kolegyní Wallströmovou, ale také s premiérem Stefanem Löfvenem. Podle švédského ministerstva zahraničí mají rozhovory pokračovat i v sobotu. O jejich konkrétním obsahu však není mnoho známo.

Löfven po krátkém setkání se šéfem severokorejské diplomacie potvrdil svou nabídku vystupovat jako zprostředkovatel mezi Trumpem a Kimem. Pokud Švédsko může vrcholnou schůzku hostit, učiní to, řekl sociálnědemokratický politik při  návštěvě Berlína. Löfven však také zdůraznil, že se summitem ve skandinávské zemi musí souhlasit všichni hlavní aktéři, tedy kromě KLDR a USA i Jižní Korea, Čína a Japonsko.

Ve hře je i Švýcarsko

Ri do Švédska přicestoval už ve čtvrtek přímým letem z Pekingu na údajnou dvoudenní návštěvu. Jednat měl o možnostech snížení napětí na Korejském poloostrově.

Pchjongjang po sérii jaderných a raketových zbrojních testů podnikl od začátku letošního roku řadu diplomatických kroků. Severokorejský vůdce Kim Čong-un by se měl v dubnu a v květnu sejít s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem a šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem. Místo a datum historického summitu USA–KLDR zatím nebylo oznámeno a Kim Čong-un zatím ani oficiálně nepotvrdil, že je připraven se s Trumpem sejít.

Spojené státy a Severní Korea nemají diplomatické vztahy, americké zájmy v Pchjongjangu zastupuje právě Švédsko.

Jako jedno z možných neutrálních míst pro setkání Trumpa s Kimem analytici zmiňují i Švédsko, ačkoli pravděpodobnější lokalitou se jeví mírová vesnice Pchanmundžom v demilitarizovaném pásmu mezi oběma Korejemi. V okolí jihokorejského prezidenta se podle DPA hovoří také o Švýcarsku nebo jihokorejském poloostrově Če-ču.

Zobrazit celou diskusi