Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

USA: Kimova bratra zabili na rozkaz KLDR. Na Pchjongjang dopadnou další sankce

Autor: ČTK, tl - 
7. března 2018
07:16

Bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una loni v Malajsii zabili nervovým plynem VX na rozkaz vlády v Pchjongjangu. S tvrzením dnes přišlo americké ministerstvo zahraničí, které zároveň oznámilo, že kvůli vraždě Kim Čong-nama uvalilo na KLDR dodatečné sankce.

Bratr severokorejského diktátora Kim Čong-nam zemřel loni v únoru na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru poté, co mu dvě ženy z Indonésie a Vietnamu do obličeje nastříkaly bojový nervový plyn VX. Obě obviněné tvrdí, že si myslely, že tekutina je neškodná a že jde o žert natáčený skrytou kamerou. Siti Aisyahovou i Doan Thi Huong v Malajsii soudí kvůli vraždě.

Sankce, které USA na Severní Koreu v souvislosti s útokem na Kim Čong-nama uvalily, vstoupily podle mluvčí ministerstva zahraničí v platnost již v pondělí. Pchjongjang už čelí celé řadě amerických sankcí.

Kim Čong-nam měl s vůdcem KLDR Kim Čong-unem společného otce, severokorejského prezidenta Kim Čong-ila. Matky měli odlišné. Kim Čong-nam zastával kritický postoj k severokorejskému diktátorskému režimu a dlouhodobě se zdržoval mimo zemi na severu Korejského poloostrova.

A zrovna se na poloostrově „otepluje“

Ze zosnování vraždy Kim Čong-nama jsou podezřelé severokorejské tajné služby. Pchjongjang jakýkoliv podíl na vraždě odmítá.

Oznámení Spojených států přišlo krátce poté, co se Severní a Jižní Korea dohodly, že po více než deseti letech uspořádají koncem dubna vrcholnou schůzku. "Potenciální rozhovory mohou být falešnou nadějí, ale Spojené státy jsou odhodlané k rozhodnému postupu, ať tím či oním směrem," reagoval na oznámení prezident USA Trump.

andorea ( 7. března 2018 07:30 )

Není mi jasné co je Američanům do toho, že se bráchové vraždí mezi sebou.

Zobrazit celou diskusi