Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jaderná válka mezi USA a KLDR: Expert vypracoval nejhorší možný scénář

Autor: Darina Jíchová - 
2. února 2018
15:25

Svět je teď v tak velkém nebezpečí, v jakém se ocitl naposledy v roce 1953 po termojaderných testech v USA a Sovětském svazu. Aspoň to ukazují nejnovější analýzy. Napětí stoupá zejména kvůli situaci na Korejském poloostrově. Kalifornský profesor z Institutu mezinárodních studií v Monterey Jeffrey Lewis se proto rozhodl nastínit nejhorší možný scénář případné nukleární války mezi USA a KLDR. Jak vypadá, shrnul britský deník Independent.

Nikdo ve skutečnosti nechce vyvolat jadernou válku, ani KLDR, ani Spojené státy a už vůbec ne Jižní Korea. Přesto k ní mají všechny tři státy nakročeno. K jejímu vypuknutí by stačila malá chyba, jeden tweet a zemřely by miliony lidí.

Napětí na Korejském poloostrově není nic nového, svět se na pokraj války dostal už v letech 1969, 1994 a 2010. Nakonec se vždy vůdci dohodli a nastalo křehké příměří. Co by se ale stalo, kdyby skutečně ke střetu došlo?

Možný start války? Klidně už rok 2019

Lewis svůj článek napsal na základně informací zpravodajských agentur a vládních prohlášení. Na konci února se mělo konat společné vojenské cvičení Jižní Korey a Spojených států. Každoroční manévry byly ale odloženy, Jižní Korea nechtěla před zimní olympiádou provokovat své severní sousedy. Pro rok 2019 je proto naplánované masivní cvičení.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un Severokorejský vůdce Kim Čong-un | ČTK

Situace by klidně mohla vypadat následovně: je únor, krátce před chystaným cvičením jihokorejský letoun proletí severokorejským vzdušným prostorem. A zaskočení generálové KLDR dají rozkaz letadlo sestřelit.

Jejich raketa zasáhne letadlo a zabije celou posádku na palubě. Jižní Korea zuří a prezident Mun Če-in nařídí odvetný útok na strategické body v KLDR. Už tohle by stačilo k rozpoutání války. Mun má ale ještě k tomu podporu amerického prezidenta Donalda Trumpa. „Ten malý rakeťák už tu s námi dlouho nebude,“ napíše Trump na Twitter a v té chvíli si zřejmě ještě neuvědomuje, co jeho věta rozpoutala.

První vlna útoku Kim Čong-una

Severokorejský vůdce Kim Čong-un vypálil na Jižní Koreu a z Munovy administrativy přežilo jen pár lidí, útok na svou zemi chápe jako invazi, o které Trump už tak dlouho mluvil.

Kim se poučil z chyb Saddáma Husajna a jeho porážky, kterou USA zorganizovaly. Další krok diktátora je jasný, zbraně namíří proti americkým jednotkám v Jižní Koreji a Japonsku. Jeho bleskový útok měl jediný záměr – oddálit vpád Američanů do KLDR. Doufal, že počet obětí, které si jeho čin vyžádal, USA naprosto ochromí.

Tohle byla chvíle, na kterou se léta připravoval. Každý testovací odpal byl namířen směrem na americké základny. Tentokrát to nebylo cvičení, zpravodajské agentury v roce 2017 odhadovaly, že má Kim 60 nukleární hlavic a jejich počet plánuje zvýšit. Skutečnost je jiná a KLDR má k dispozici „jen“ 48 bomb, 36 z nich odpálil Kim při prvním útoku. Ne všechny zasáhly své cíle, ale i tak dopadly do hustě zalidněných oblastí a zabily miliony lidí.

Chaos, panika a miliony mrtvých

V tomto okamžiku by to vypadalo, že Severní Korea je schopná dostát své hrozbě a zničit spojence svého největšího nepřítele, Spojené státy. A vést útoky v několika vlnách. Situace v Jižní Koreji a Japonsku je kritická. Velká města pohltil oheň, přeživší záchranáři a hasiči se snažili pomoct. Ale radiace a toxiny, které nesly některé rakety, zabily všechny, kdo přežil dopad bomb.

Druhá vlna útoku byla zaměřená na základny v Pacifiku, hlavně na Guam a ostrov Okinawa. Rakety středního doletu byly ale vadné a žádná z nich ke svému cíli nedoletěla. Kim zatím nepoužil atomovou bombu vůči pevninské Americe. Věděl, že jako první musí zpomalit nebo zastavit vpád USA do KLDR. To se mu daří a Trump se musí věnovat chaosu a tragédii, které Severní Korea způsobila.

Druhou vlnu útoku Kim Čong-un nepřežije

Kim doufá v to, že se mu podaří odradit Američany od plné invaze a otevřeného střetu na severokorejském území. Ale přepočítal se, zapomněl hlídat základny, které se mu nepodařilo zničit. Mnohé z nich stále ještě mělo funkční zařízení, které mohl Trump využít. To také následně udělal a začalo americké bombardování, které Kima naprosto odřízlo od komunikačních kanálů. Nemá spojení ani na své generály, má jen dvě možnosti: ukončit útok a kapitulovat, nebo vypálit atomovou bombu na USA.

Jeho cíle jsou Pearl Harbor, San Diego, New York, Washington DC a Trumpova soukromá rezidence v Mar-a-Lago na Floridě. Spojené státy mají protiraketový systém, ale ten není připraven na nálet 12 střel najednou a podařilo se mu zničit jen 4 rakety. Jejich přesnost nebyla akurátní, na tom ale nezáleželo a 200kilotunové hlavice způsobily v USA katastrofu.

Trump útok přečkal ve krytu, kde pocítil jen mírné záchvěvy výbuchu. Generálové mu o okamžik později oznámili, že spojenecké síly při protiútoku zabily Kim Čong-una a severokorejská vláda je v troskách.

Hypotetickou válku rozpoutal omyl a tweet

Později se ale ukáže, že Kim ve svém bunkru spáchal sebevraždu. Střet trvající jen pár dní za sebou zanechal naprostou zkázu. Miliony mrtvých v USA, obou Korejích a v Japonsku. Mnozí přeživší umírají na radiaci a následky biologických zbraní a Severní Korea jako stát přestává existovat. Tohle je podle Lewise ten nejčernější scénář, ke kterému může dojít. Odborník na mezinárodní vztahy upozorňuje, že hrozba války je opravdu vysoká a že střet může vyvolat v podstatě cokoliv. 

terezkaterka33333 ( 4. února 2018 16:01 )

Nech dá Amerika každému pokoj, nech stiahne svoje vojská z celého sveta domov a bude pokoj na zemeguli. Lenže ona nepreruší 200 ročné agresorské činnosti. Nezáleží jej ani na vlastných občanoch.

Zobrazit celou diskusi