Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Přežila holokaust, teď ji zabili antisemité. Vražda ženy (85) pobouřila Paříž

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
27. března 2018
14:10

Dva podezřelí byli předběžně obviněni z vraždy Židovky v Paříži. Pětaosmdesátiletá Mireille Knollová byla minulý týden z antisemitských motivů několikrát pobodána a její byt byl zapálen, informovala v úterý agentura AP s odvoláním na nejmenovaný justiční zdroj. Podezřelí jsou nyní ve vazbě.

Rada židovských institucí ve Francii (Crif) sdělila, že Knollová byla zavražděna minulý týden v 11. okrsku na východě francouzské metropole. Za války údajně unikla deportaci na pařížský Zimní velodrom, která v červenci roku 1942 předcházela další deportaci tisícovek Židů do vyhlazovacích táborů. Většina deportovaných francouzských Židů následně zahynula v Osvětimi. Knollové se podařilo uniknout se svou matkou, zachránil je brazilský pas.

Reakce židovské obce

„To, co se stalo, je hrozné. Mireille Knollová unikla nacistům a jejich vyhlazovacím táborům, aby pak byla zavražděná z antisemitských důvodů,“ nechal se slyšet předseda Rady židovských institucí ve Francii Francis Kalifat. Ministr vnitra Gérard Collomb řekl, že „útok na Židy je útokem na Francii, její hodnoty a samotné základy jejího národu“.

Francie v poslední době čelila sérii antisemitských zločinů. Minulý rok byla zavražděná postarší Židovka Sarah Halimiová. Muž původem z Mali ji vyhodil z okna. Vykřikoval při tom: „Bůh je velký!“ Pohotová reakce francouzských úřadů svědčí o tom, že se země potýká s nárůstem zločinů z nenávisti.

Policie zadržela podezřelé

Policii se podařilo zatknout dva mladíky podezřelé z vraždy Knollové. Oběma je kolem 20 let. „Jeden z chlapců ji znal léta, měl s ní přátelský vztah,“ uvedl Kalifat. Dodal také, že mladíci jsou severoafrického původu. „Nejednalo se o žádné zločince, napadli ji, protože je Židovka,“ dodal Kalifat. Pařížská prokuratura ale odmítla sdělit tisku jakékoliv podrobnosti.

Jeden z podezřelých uvedl, že motivem činu byly peníze. „Je to Židovka a Židi mají peníze,“ řekl prý zadržený. „Byl to masakr, 11 bodných a řezných ran. Tohle byl zločin podnícený nenávistí k Židům, není to poprvé, co jsme byli svědky něčeho podobného,“ prohlásil Kalifat.

Na vraždu Knollové reagoval i hlavní francouzský rabín Haim Korsia. „Jsem naprosto zděšený tragickou smrtí Mireille Knollové. Je to skoro rok od vraždy Sarah Halimiové-Attalové,“ sdílel na Twitteru.

Macron vraždu odsoudil

Ve středu se má v Paříži uskutečnit tichý pochod za Knollovou. Francouzský prezident Emmanuel Macron její vraždu na Twitteru označil za „strašlivý zločin“ a ujistil o svém „absolutním odhodlání bojovat proti antisemitismu“.

Francouzská vláda tento měsíc představila plán účinnějšího boje proti rasismu a antisemitismu. Důraz se klade na sociální média a prevenci na školách. Francouzská vláda chce změnit zákony tak, aby bylo možné internetové platformy donutit k odhalování a odstraňování ilegálního obsahu.

Celkový počet xenofobních incidentů – většinou pohrůžek – ve Francii sice loni ve srovnání s předchozím rokem poklesl, ale počet antisemitských násilných činů vzrostl o 26 procent. Počet případů poničení židovských posvátných míst a hřbitovů pak vzrostl o 22 procent.

 

peterwilliams ( 27. března 2018 15:14 )

presne si to vystihnul petrmetr

teufel ( 27. března 2018 15:04 )

Ne, každý černý nemusí muslim ... ale když je z Mali a přitom řve Allahu Akbar, tak to muslim bezpochyby je.

teufel ( 27. března 2018 14:31 )

Zabil ji antisemita? Sakra, napište rovnou a narovinu, že to byl muslim a řval přitom Allah Akbar.

Zobrazit celou diskusi