Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

„Židé, sprchujte se,“ vyzýval hosty švýcarský hotel. Izrael chce tvrdý trest

Autor: Darina Jíchová - 
16. srpna 2017
12:50

Několik hostů hotelu Paradies zveřejnilo na Facebooku fotografie vývěsek, jejichž obsah způsobil poprask. Dozvěděla se o nich i izraelská vláda, která poté podala na hotel oficiální stížnost. Chce nechat místo zavřít a požaduje odsouzení jeho jednání. Manažerka hotelu přitom tvrdí, že chtěla jen vyhovět všem. Jen to nešťastně sepsala.

Manažerka Ruth Thomannová uvedla, že výběr jejích slov nebyl vhodný. První upozornění znělo následovně: „Naši židovští hosté, muži, ženy i děti, žádáme vás, abyste se vysprchovali před tím, než půjdete do plaveckého bazénu. Pokud budete pravidla porušovat, bude vám přístup do bazénu odepřen.“

Další cedule visela v kuchyni, Židy znovu oslovovala „naši židovští hosté“. A tentokrát jim oznamovala, že do mrazáku mají přístup jen dopoledne od 10 do 11 nebo odpoledne od 16:30 do 17:30. „Náš tým si nepřeje být v jednom kuse vyrušován, děkujeme za vaše porozumění.“

O případu informovaly izraelské noviny, v zemi vyvolal pobouření a vláda se rozhodla jednat. Náměstkyně izraelského ministra zahraničí Cipi Chotovelyová označila istruktáže hotelu jako akt antisemitismu toho nejhoršího typu. Izraelský velvyslanec ve Švýcarsku Jacob Keidar kontaktoval hotel a následně nahlásil Chotovelyové, že vývěsky byly odstraněny. Náměstkyni to ale nestačí a požaduje, aby se švýcarská vláda k situaci oficiálně vyjádřila.

Mluvčí švýcarského ministerstva zahraničí potvrdil, že obdržel od Keidara výzvu, aby Švýcarsko vydalo prohlášení, ve kterém bude uvedeno, že země odsuzuje všechny formy rasismu, antisemitismu a rasismu.

Manažerka: Napsala jsem to hloupě

Thomannová v rozhovoru pro švýcarské noviny 20Minutes přiznala, že to byla ona, kdo vytvořil inkriminované vývěsky. Ale že ani v nejmenším není antisemitka. „Byl to prostě nevhodný výběr slov. Chyba.“ Uvedla, že hotel má momentálně mnoho židovských klientů a ostatní hosté si stěžovali, že někteří z nich se nesprchují před tím, než jdou do bazénu a požádali ji, aby s tím něco udělala.

„Napsala jsem tam něco hloupého,“ dodala, že měla vytvořit všeobecnou zprávu, která by zahrnovala všechny hosty. Hotel je podle všeho velmi populární mezi ortodoxními židy, protože je schopný přizpůsobit se všem jejich potřebám, například jim umožňuje skladovat košer jídlo ve speciální mrazničce. Dobu přístupu jim Thomannová omezila jen proto, že se mrazák nachází v místnosti pro zaměstnance a že chtěla zajistit, aby se také oni mohli v klidu najíst.

Centrum Simona Wiesenthala, mezinárodní židovská organizace pro lidská práva, publikovalo kritický dopis. Požaduje v něm, aby byl hotel uzavřen a aby byl manažerce udělen peněžitý trest.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině