Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dívku ze školy převezli do nemocnice. Židovku šikanovali, rodině přišly náboje

Autor: Darina Jíchová - 
8. října 2017
18:40

Ze školy v centru Paříže museli dívku (10) převézt do nemocnice poté, co se stala obětí šikany. Židovce spolužáci několik dní spílali jen slovně, tento týden ji napadli ale i fyzicky. Terčem rasistických útoků se stala celá rodina, lidé jí vyhrožují „novým antisemitismem“. O případu informoval web The Jerusalem Post.

Mluvčí nemocnice potvrdil, že dívka utržila zranění v oblasti břicha a má několik pohmožděných žeber, její rekonvalescence trvala 10 dní.

Rodina incident nahlásila na Národní úřad pro ostražitost proti antisemitismu (BNVCA), který situace vyšetřuje. Když úřad zjistil, že lidé nastříkali na obchod patřící rodině šikanované dívky antisemitistická hesla, předal případ policii.

Případ řeší i ministerstvo školství

O napadení dívky bylo informováno i francouzské ministerstvo školství. Dívčina matka, kterou v novinách označují jako Ness, viní školu z toho, že nebyla schopná její dceru ochránit a navíc iniciátory šikany ani nepotrestala. Dívka prý domů chodila zbitá skoro každý den.

„Smrt všem židům, jděte do p*dele, ať žije Palestina!“ Tato a další nenávistná hesla se pravidelně objevovala na zdech obchodu rodiny šikanované dívky. V minulosti sem dorazil i lístek se vzkazem „Alláhu abkar“, v obálce byly i náboje. V jiném dopise byla zas kulka a vzkaz „Ta příští je pro tebe“.

Fenomén „nového antisemitismu“

Francis Kalifat, předseda organizace zastřešující židovské komunity ve Francii, uvedl, že tento incident není první. A nejspíš ani zdaleka poslední. Mnoho židovských rodičů má strach posílat děti do státních škol. Židé se v Paříži přestávají cítit v bezpečí a stěžují si, že policie nedělá nic proto, aby dopadli pachatele.

Řada židů si také myslí, že někteří francouzští politikové fenomén „nového antisemitismu“ podporují. „Nový antisemitismus“ podle  Kalifata neodkazuje na holocaust druhé světové války, ale na spor mezi Izraelem a Palestinou.

V Česku se konal pochod proti antisemitismu:

Video Pochod Kulturou proti antisemitismu - Tadeáš Provazník, Blesk
Video se připravuje ...