Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Svátku nezávislosti v Polsku se chopili fašisté. Přijeli i ti zahraniční

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
11. listopadu 2017
19:24

 V Polsku se dnes slaví svátek nezávislosti, 99 let po podpisu příměří, které ukončilo první světovou válku. V posledních letech se při této příležitosti ve Varšavě koná jedno z největších setkání nacionalistů v Evropě, jehož se loni podle policie zúčastnilo zhruba 75.000 lidí. Heslo letošního pochodu nezávislosti zní „Chceme Boha“, akce je však spojena také s antisemitismem a protiimigračními slogany. V polské metropoli se dnes uskuteční také akce antifašistů a Výboru na obranu demokracie (KOD).

Pochod nezávislosti se poprvé konal v roce 2009 a jeho trasa vede centrem Varšavy od kruhového objezdu Romana Dmowského přes řeku Vislu k Národnímu stadionu. Podle agentury AP se z poměrně malé akce postupně stalo setkání fašistů a příslušníků krajní pravice nejen z celého Polska, ale také ze Slovenska, Maďarska či Švédska.

Pořadatelé očekávají sta tisíce

I letos se očekávají desítky tisíc účastníků. Má mezi nimi být také lídr italské neofašistické strany Nová síla (Forza Nuova) Roberto Fiore, napsal web deníku Gazeta Wyborcza. V pátek měl na krajně pravicové konferenci ve Varšavě vystoupit i zastánce bělošské nadřazenosti Američan Richard Spencer, polská vláda mu však vzkázala, že v její zemi není vítán.

Heslo „Chceme Boha“ je převzaté z názvu staré polské náboženské písně, organizátoři pochodu v propagačních materiálech uvádí také motto „Bůh, čest, vlast“ spojené s radikálními antisemitskými organizacemi ze 30. let. Podle šéfa protiextremistického sdružení Never Again Rafala Pankowského pochod nevychází z náboženského přesvědčení.

Za náboženským heslem se může ukrývat antisemitismus

„Myslím si, že většina organizátorů není příliš pobožná. Používají křesťanství jako jakousi známku identity, která dnes spočívá hlavně v antiislámském postoji,“ řekl AP sociolog Pankowski. Dodal, že pochodu se kromě katolických skupin hodlají zúčastnit také krajně pravicoví „novopohani“.

Z pochodu nezávislosti se podle Pankowského dost možná stalo největší setkání krajně pravicových extremistů na světě. Podobně jako loni se i letos ve Varšavě čekají protidemonstrace. Vlastní akce nahlásili antifašisté a Výbor na obranu demokracie (KOD). Minulý rok na bezpečnost v polské metropoli dohlíželo 7000 policistů.

Ze sociologických průzkumů vyplývá, uvedl Pankowski, že v Polsku jsou k osvojení xenofobie a krajně pravicového nacionalismu paradoxně náchylnější mladší generace, které vyrůstaly v demokratickém prostředí. „Myslím, že mnoho z nich si tyto názory zachová po další desetiletí. Ten problém jen tak neodezní,“ řekl.

Protiislámské nálady a rasistická hesla

Pochod vyšel ve tři hodiny odpoledne a davem se sem tam ozývala hesla odkazující na náboženskou tradici zemi, nicméně většina z přítomných byli extrémisti. Podle dosavadních zpráv se ve Varšavě sešlo 60 tisíc lidí. Na Twitteru se objevila svědectví o tom, že během průvodu byly slyšet projevy proti islámu a Evropské unii, byly mezi nimi i vyloženě rasistická slovní spojení jako „Bílá Evropa“ a „Čistá krev“.

Novinářka Agara Szczesniaková z nezávislého tisku Oko Press se o pochodu vyjádřila následovně: „Tito lidé jsou rozzuření a zároveň frustrovaní, ze všeho viní muslimy, jenže ti v Polsku v podstatě ani nejsou.“ Dodala, že dalšího viníka vidí v EU. „Ze selhání vlastního státu viní liberální evropské elity. Sešli se tady silně nacionalističtí lidé, kteří zastávají protiuprchlickou a protiimigrační politiku,“ prohlásila Szczesniaková.

Andrzej ( 13. listopadu 2017 19:51 )

Omlouvám se, ale editor je tu hloupý? Nemyslíte si, že tento pochod byl nacionalistický. Byl to pochod nezávislosti, v němž se Poláci podíleli: od dětí ke starým lidem, včetně válečných veteránů! Skutečnost, že existují nějaké variace, ale všichni ostatní účastníci odřízli. A zle, editor používá pouze jeden zdroj: Gazeta Wyborcza (Oko press je to stejne)! Více zdrojů na každé stránce!

lesnismes ( 12. listopadu 2017 07:39 )

Stejne jako v cesku a jinych poskomunistickych nacko statech.

edifanbasten ( 11. listopadu 2017 19:54 )

Nechápu proč jsou nazvání fašisté!!! Já taky nechci islám v naší zemi a další skupiny co nechtějí pracovat a chtějí jenom parazitovat na úkor řádně pracujících. Takže jsem vlastně taky fašista?

Zobrazit celou diskusi