Židé z celého světa si připomínají Jom ha šoa, tedy den památky obětí holocaustu, v den zahájení dubnového povstání ve varšavském ghettu, které započalo 19. dubna v roce 1943. Zpravidla se však slaví podle proměnných podmínek židovského kalendáře. Jinak tento památný den připadá na 27. ledna, kdy byl v roce 1945 osvobozen koncentrační tábor Osvětim.

Ze Staroměstského náměstí na Malou stranu

Na cestu od Staroměstského náměstí vyrazili účastníci pochodu za zpěvu hebrejských písní. Do průvodu se zapojili lidé všech generací. V jeho čele jel na kolečkovém křesle i herec Jan Potměšil, který ho podpořil i v předešlých letech.

Na Palachově náměstí před Rudolfinem se lidé zastavili k pietní vzpomínce na oběti holocaustu. Shlédli tam taneční kreaci choreografa Pražského komorního baletu Igora Vejsady, která vyjadřovala „tragédii i zázračné povstání židovského národa z popela holocaustu”. Průvod směřoval do Valdštejnské zahrady.

Hrůzu a utrpení překonává naděje

Letos pochod provází zdramatizovaný příběh židovských dětí, které zachránil odvoz do Dánska a po válce se opět potkaly. „Je to příběh o hrůze a utrpení holokaustu a zároveň o naději, která přežívá navzdory tomu, co se odehrálo, když se najdou slušní lidé, kteří se rozhodnou něco dělat,” vysvětlil ČTK Radek Hejret, jeden z organizátorů akce.

„Protože jsme byli v minulých letech svědky nejrůznějších veřejných akcí těch, kteří naopak stáli myšlenkově na barikádách proti nám, proti židovskému národu a vykřikovali hesla jako smrt Židům nebo Cikáni a Židi do plynu, tak jsme si řekli, že nám to nemůže být lhostejné a musíme také veřejně něco udělat,” řekl Hejret. Loni bylo účastníků 300. Letos se počet účastníků podle organizátorů blížil 600.
Fotogalerie
8 fotografií