Snad každého, kdo se probouzel do rána 14. dubna musela zasáhnout smutná zpráva, že v Americe den předtím skonal ve svých 86 letech nejúspěšnější český režisér Miloš Forman. Stalo se tak po krátké, ale vážné nemoci. Řada umělců a známých se netajila svým smutkem i obdivem. Magistrát hl. m. Prahy se režisérovu památku rozhodl uctít také.

Pan Miloš Forman byl velký umělec a já jsem ráda, že mu alespoň takto můžeme poděkovat a zároveň si ho připomenout,” řekla primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová. Forman loni obdržel od hlavního města čestné občanství jako zvláštní projev úcty a ocenění mimořádných zásluh v oblasti filmového umění a šíření věhlasu hlavního města Prahy ve světě.
Unikátní soukromé snímky Miloše Formana z natáčení oscarového filmu Amadeus.
Autor: archiv M. Formana, profimedia.cz

Odchodem Miloše Formana z tohoto světa přišla naše země o jednoho z největších umělců minulého i současného století,“ uvedl radní Jan Wolf (KDU-ČSL). „Málokdo proslavil Českou, respektive Československou republiku ve světě tak, jako on. Pevně věřím, že nedělní pocta Miloši Formanovi v Obecním domě, je důstojným připomenutím a poděkováním.“

Vzpomínkový večer

Pocta Miloši Formanovi se uskuteční v neděli 22. dubna od 17:30 hodin ve Smetanově síni Obecního domu, kde bude za doprovodu živé hudby promítán v nezkrácené verzi jeho nejúspěšnější film Amadeus. Promítání doprovodí i dokumentární medailonek ze života význačného režiséra, který mají na svědomí studenti FAMU.

Vstupné na akci je více než symbolické. Vstupenky v ceně 100,- Kč lze pořídit na pokladně Obecního domu, přičemž výtěžek z celé akce poputuje do Nadace FAMU na podporu mladých nadějných režisérů.

Miloš Forman a Praha

Ačkoliv se Miloš Forman narodil v Čáslavi, v Praze léta žil a vřelým vztahem k ní se netajil. Když například natáčel Amadea, pro zachycení klasicistní Vídně využil hlavně pražských exteriérů. „Dokud jsem žil v Praze, nevšímal jsem si, jak je krásná, bral jsem to jako samozřejmost. Podobně si Američané zvykli na svou svobodu, už jim ani nepřijde, že není zadarmo a že je třeba si na ni tvrdě vydělat…“, uvedl před lety při obnovené premiéře snímku v české metropoli.

Fotogalerie
17 fotografií