„Jeho odchod byl klidný a po celou dobu byl obklopen rodinou a svými nejbližšími,“ řekla ČTK jeho žena Martina Formanová. Poslední rozloučení bude v úzkém rodinném kruhu, řekla.

Režisér žil léta v Americe, kam z okupovaného Československa utekl na konci 60. let, aby mohl dál svobodně a volně tvořit. Získal dva Oscary – za filmy Přelet nad kukaččím hnízdem (1976) s Jackem Nicholsonem v hlavní roli a Amadeus (1984), který se natáčel v komunistické Praze. Byl držitelem také tří Zlatých glóbů – za filmy výše jmenované a za snímek Lid versus Larry Flynt (1997). 

Poslední roky trávil za oceánem, jeho zdravotní obtíže mu už nedovolily cestovat, naposledy byl v Česku před sedmi lety. S fanoušky většinou komunikoval přes svou třetí ženu Martinu, která psala vzkazy na sociální sítě a při pobytech v Česku Milošovy pozdravy tlumočila. Naposledy o Milošově zdraví promluvila při své poslední návštěvě. 

VIDEO: Zemřel Miloš Forman (†86): Režisér Passer popsal, jak spolu prchali z Československa

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Miloš Forman (†86): Režisér Passer popsal, jak spolu prchali z Československa ČT

Miloš Forman byl třikrát ženatý. V roce 1958 se oženil s herečkou Janou Brejchovou. Jejich manželství vydrželo čtyři roky. O dva roky později si vzal Věru Křesadlovou, s níž byl 35 let, než potkal mladou modelku a studentku Martinu Zbořilovou. V roce 1998 se jim narodila dvojčata Andy a Jim, následujícího roku se vzali. Z manželství s Věrou Křesadlovou měl Forman dva syny, také dvojčata, Petra a Matěje. 

Z Čáslavi až za oceán

Miloš Forman se narodil 18. února 1932 do rodiny hotelové provozní Anny a učitele Rudolfa. Jeho biologickým otcem však byl pražský architekt židovského původu Otto Kohn. Pravdu o svém otci se však dověděl až po válce. 

Forman vystudoval pražskou FAMU, v roce 1963 debutoval snímky Kdyby ty muziky nebyly a Konkurs. Prvním celovečerním filmem byl Černý Petr, pro československou kinematografii pak natočil ještě snímky Lásky jedné plavovlásky (1965) a Hoří, má panenko (1967).

Největší slávy se Formanovi dostalo po jeho odchodu do Ameriky na konci 60. let. V USA po nepříliš úspěšném Taking Off prorazil oscarovým Přeletem nad kukaččím hnízdem (1975). Další filmy, přepis muzikálu Vlasy (1979) a Ragtime (1981), uspěly více v Evropě než v Americe, Amadeus (1984) ale získal osm Oscarů. Po filmech Lid versus Larry Flynt (1996) a Muž na měsíci (1999) stál Miloš Forman naposledy za kamerou před více než deseti lety, když ve Španělsku natáčel Goyovy přízraky (2006).

VIDEO: Nejstarší kamarádi Bohdalky? Vorlíček s Formanem ji znají od roku 1951!

Video
Video se připravuje ...

Nejstarší kamarádi Bohdalky? Vorlíček s Formanem ji znají od roku 1951! Petr Macek, Lukáš Červený

Fotogalerie
38 fotografií