„Je mi moc líto, že Zdeněk odešel. Znali jsme se od konce padesátých let, byl to neskutečně vzdělaný a chytrý člověk,“ napsal Forman Blesku z Ameriky.

„To on mě seznámil s holkou, díky které jsem pak natočil film Lásky jedné plavovlásky. Potkal ji na ulici, jak táhne kufr a pláče. Tak ji vzal ke mně. Ale ne proto, že by mi ji chtěl dohodit, ale zaujal ho její příběh a chtěl, abych ho také slyšel,“ popsal historku ze začátku 60. let.

„Zaujala mě potencialita jejího příběhu. To bylo doslova drama! A tak jsem vše použil do filmu Lásky jedné plavovlásky,“ doplnil Forman. O režisérovi si tehdy jeho okolí myslelo, že sympatická blondýnka byla jeho milenkou. „Přísahám, že nebyla! Ale pomohli jsme jí, měla velké problémy,“ zavzpomínal pro Blesk Forman, který v té době už randil s budoucí manželkou Věrou Křesadlovou (74).

Lásky jedné plavovlásky, ve kterých roli blonďaté Anduly ztvárnila Hana Brejchová (71), natočil režisér v roce 1964 a o rok později zamířil snímek do kin. Scenáristu filmu Jaroslava Papouška (†66) pak seznámil s Formanem také Mahler.

I když tak režiséra pojí se zesnulým spousta vzpomínek, na jeho pohřeb nedorazí. Miloš Forman ostatně nebyl v Česku už sedm let ze zdravotních důvodů. Proto na pohřeb Zdeňka Mahlera nepoletí. Pošle ale přes své přátele květinu.

VIDEO: Česko-slovenský obchůdek v New Yorku: Nakupovat tam chodí i Miloš Forman!

Fotogalerie
30 fotografií