Mezi účastníky pietní akce převažují mladší lidé. Na místě je slyšet především slovenštinu a češtinu, sporadicky i angličtinu nebo jiný cizí jazyk. Lidé zapalují svíčky a na plot ambasády vážou bílé a černé stužky. Někteří nechávají na místě vzkazy určené zavražděnému páru. Na jednom z papírků byl ve slovenštině nápis „Nezapomeneme na odhodlání, s jakým jsi bojoval za pravdu a spravedlnost na Slovensku“. 

Nejen v Praze

Atmosféra na místě je klidná, přítomní policisté především dohlížejí na bezpečnost u přechodů pro chodce. Pietní pochody ve jménu obou zavražděných se dnes konají také v Brně a desítkách slovenských měst. Akce nese název „Nechceme zpět 90. léta! Pochod za Jána a Martinu“.

Sedmadvacetiletého novináře pracujícího pro portál Aktuality.sk zavraždil i s jeho stejně starou přítelkyní neznámý pachatel na konci února v jejich domě v obci Veľká Mača nedaleko Trnavy. Podle policejního prezidenta Tibora Gašpara je nejpravděpodobnějším motivem investigativní Kuciakova práce. Vyšetřovatelé zatím vycházejí hlavně z toho, že důvodem mohla být novinářova snaha odhalovat organizovaný zločin.

Fotogalerie
7 fotografií