Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fico po vraždě novináře skončí, nic se ale nevyšetří, tvrdí Kuciakův kolega

Autor: info.cz, nkov, Pavel Štrunc - 
2. března 2018
05:00

Vražda novináře Slovensko výrazně změní, končí éra, za které si mohli mocní a bohatí dělat, co chtěli. V rozhovoru pro web Info.cz to uvedl Marek Vagovič, šéf oddělení investigativní žurnalistiky serveru Aktuality.sk a také bývalý kolega zavražděného Jána Kuciaka. Podle Vagoviče dojde k urychlení celého procesu změny politického spektra, korupce rozlezlá všemi strukturami státu nejde oddělit od Ficovy vlády a Smeru. Podle něj jde o celkové překročení hranice.

Vražda Kuciaka je věc, která se nikdy v éře slovenské samostatnosti nestala. Novináři tu byli zastrašováni dlouhé roky, především za vlády Vladimíra Mečiara, nacházeli různé odkazy, kočky na dveřích, byli fyzicky napadaní a podobně, ale vražda – to je opravdu překročení hranice,“ vyjádřil Vagovič pro Info.cz své znepokojení. Vznikající tlak ze strany občanské společnosti a médií povede podle jeho slov až k pádu Fica a předčasným volbám.

Předzvěst premiérova pádu vidí Vagovič i v odstoupení ministra kultury Marka Maďariče, který se nemohl smířit s tím, že za jeho vládního období byl zavražděn novinář. To vše bude mít dalekosáhlé politické důsledky, vyšetřování Kuciakovy vraždy to však nemusí vůbec pomoct, právě naopak.

„Destabilizace politické situace nepřeje objektivnímu, svědomitému a důslednému vyšetřování té kauzy. Vyšetřovatelé už se v očekávání nového šéfa nebudou do ničeho pouštět, budou prostě čekat, jak se to vyvine. S každou změnou vlády přichází přechodné období,“ varoval Vagovič.

„Na 99 procent to souviselo s jeho prací“

V odstoupení Ficovy asistentky a tajemníka bezpečností rady státu vidí jen prázdné gesto. Fica tato skutečnost nijak neovlivní ani nepoškodí. Je to jen signál, že něco dělají, ale podle mě úplně nepodstatný,“ zmínil Vagovič. 

V závěru rozhovoru reagoval Vagovič i na Ficovu schůzku s novináři. Na ní sice sám osobně chyběl, dle slov jeho kolegů šlo ale o nepřesvědčivé divadlo. „Já jsem tam nebyl, ale co vím od kolegů, premiér Fico se snažil demonstrovat nějakou vstřícnost ve vztahu k té kauze, ale novináři, kteří tam byli, říkali, že to bylo absolutně nepřesvědčivé a odcházeli odtamtud se smíšenými pocity,“ uvedl.

Ohledně motivu vraždy nechce Vagovič spekulovat a drží se nadále nejpravděpodobnějšího scénáře, tedy, že Kuciakova vražda souvisela s jeho investigativní prací odhalující slovenské vazby na italskou mafii.

Nemáme kapacitu řešit každou verzi, která se objeví v médiích, nechci spekulovat. Různé verze můžou být i pro odpoutání pozornosti, aby se situace znepřehlednila. Nebudu spekulovat ani komentovat, jsem přesvědčený, že to souvisí s jeho prací, uzavřel Vagovič.

Video  Fico ukázal milion eur za dopadení vraha novináře. Opozice žádá, aby vlivní rezignovali.  - TV JOJ
Video se připravuje ...

ccir ( 2. března 2018 16:10 )

Vyšetrovanie celého tohoto prípadu preberá FBI, Europol, Scotland Yard a tí nemajú dôvod nikoho skrývať. Skôr naopak! Je len dobre že prípad dostali tieto zložky.

kerina ( 2. března 2018 14:02 )

to je ale odporná vepřová hlava, ficáku jak na tebe ta fuchtle mohla vlízt

pomoooc-hori ( 2. března 2018 09:19 )

Jdi už s tim tvým Majdanem do pérdele, babo.

hrdadaxo ( 2. března 2018 08:24 )

V poslednej dobe sa Ján Kuciak venoval najmä podozrivým podnikateľským aktivitám Mariána Kočnera a kauzám okolo strany Smer.Naposledy informoval o tom, že firma Real Štúdio K.F.A, v ktorej mal Kočner podiel a ktorá postavila komplex Five Star Residence, zrejme čoskoro zanikne bez splatenia dlhu. S budovou je spätá kauza Bašternák, ktorá začala informáciou o neoprávnenej dvojmiliónovej vratke DPH. Tú si podnikateľ vypýtal za prevody siedmich bytov vo Five Star Residence za 12 miliónov eur. Okrem toho sa napríklad v apríli 2017 venoval dotáciam, ktoré získavali firmy okolo podnikateľa blízkeho Smeru Miroslava Bödöra. Pre aktuality.sk novinársky pokrýval kauzu Panama Papers či podnikateľské aktivity ministra vnútra Róberta Kaliňák a exministra financií Ján Počiatka (obaja Smer).Ak by bol MV p. Kaliňák konal tak mohol žiť ale keďže všetky kauzy o nom,jeho kamarátoch a smer SD tak: Ján Kuciak podal vlani septembri trestné oznámenie na susedu p.FICA a kamaráta MV- Mariána Kočnera, podnikateľa známeho z tzv. mafiánskych zoznamov, za vyhrážanie. "Ubehlo 44 dní, odkedy som podal na MK trestné oznámenie za vyhrážanie. A prípad zrejme ešte ani nemá konkrétny policajt,“ napísal na jeseň facebooku.

Zobrazit celou diskusi