Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Důvod, proč musel zemřít?! Zveřejnili poslední článek novináře Kuciaka: Napsal, kdo je napojený na mafii

Video se připravuje ...
Autor: ljš čtk - 
28. února 2018
06:38

Nestihl ho dopsat, protože ho popravili. Slovenský portál Aktuality.sk zveřejnil nedokončený článek zavražděného novináře Jána Kuciaka (†27), který popisuje aktivity italského podsvětí na Slovensku a osoby blízké italské mafii 'Ndrangheta v okolí slovenského premiéra Roberta Fica.

Kuciak se v rozsáhlém, ale nedokončeném materiálu, věnuje působení několika italských klanů napojených na 'Ndranghetu na Slovensku, kde podnikají především v zemědělství, ale také v bioplynu. Zavražděný novinář uvedl, že tyto klany díky různým podvodům a machinacím čerpají na dotacích miliony eur.

Kuciak rovněž zmapoval podnikatelské vazby Ficovy asistentky Márie Troškové a bývalého poslance Ficovy strany Smer-sociální demokracie a nynějšího tajemníka bezpečnostní rady státu Viliama Jasaňa s italským podnikatelem Antoninem Vadalou. Vadalu pak označil za přímo napojeného na 'Ndranghetu.

Podle Kuciaka byl tento Ital zapletený do vraždy člena jiného klanu, když skrýval pachatele vraždy. Později ho pak boss poslal s dalšími nejvěrnějšími do Říma, aby "fyzicky potrestali neznámého člověka, který poškodil klan". K soudu ale Vadala nikdy nedorazil a odjel na Slovensko.

"To znamená, že dva lidé (Trošková a Jasaň, pozn. red.) z okruhu člověka, který přišel na Slovensko jako člověk obviněný v mafiánském případě v Itálii, mají každodenní přístup k premiérovi země - vybral si je Robert Fico osobně," píše ve svém článku Kuciak a uvádí také řadu případu, jak Italové na východě země zneužívají eurodotace.

Slovenský premiér se však v úterý svých spolupracovníků zastal. "Nemůžete spojovat lidi s úkladnou vraždou, aniž byste předložili jeden jediný relevantní důkaz," řekl premiér na společné tiskové konferenci s ministrem vnitra Robertem Kaliňákem. Dodal, že Jasaň úspěšně absolvoval všechny bezpečnostní prověrky a má přístup i k přísně tajným dokumentům.

Aktuality.sk v poznámce k nedokončenému článku uvedly, že na vystopování činnosti italské mafie na Slovensku portál spolupracoval s Českým centrem pro investigativní žurnalistiku, italskou novinářskou organizací IRPI a mezinárodní organizací OCCRP, která se věnuje problematice organizovaného zločinu a korupce.

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar v úterý řekl, že případ vraždy má jistý přesah do Česka. Podle českého serveru Respekt.cz je zmíněným přesahem novinářka a zakladatelka Českého centra pro investigativní žurnalistiku Pavla Holcová. S Kuciakem totiž v poslední době spolupracovala právě na článku o vazbách Ficova okolí na osoby blízké mafii, a nyní je proto pod policejní ochranou, napsal server.

Slovenská vláda v pondělí vypsala odměnu milion eur (přes 25 milionů korun) za informace, které pomohou odhalit vraha či vrahy novináře a jeho přítelkyně. Policie za nejpravděpodobnější motiv vraždy novináře označila jeho investigativní práci.

Vše o smrti novináře Jána Kuciaka čtěte zde >>>

Video  Kolegové o zavražděném novináři Janu Kuciakovi: Slušný kluk, který se nebál  - TV Joj, Blesk TV
Video se připravuje ...

Video  Otazníky kolem vraždy novináře a jeho dívky: Tři kávy na stole a odemčené dveře  - TV JOJ
Video se připravuje ...

doktormediciny ( 28. září 2018 19:51 )

Bullshit...Neni to moc silne..

taktone ( 28. února 2018 21:28 )

Novináři jsou šťouralové strkají pysky do čeho jim nic není a kolikrát ani nerozumí co píšou, nepravdivými a nebo neúplnými mnohdy i smyšlenými informacemi ovlivňují národ škoda že nepasal taky něco o tom našem slovačiském ***ovi

marmat ( 28. února 2018 19:32 )

NEMUSÍME DALEKO....MINULÝ TÝDEN PRASKL NÁKUP LUXUSNÍ NÁKUP LIMUZIN ZA 50 MIL....víte o tom někdo cokoliv dalšího ???? A je to stejná částka jako Čapí hnízdo a nákup (objednavatel vnitro= Chovanec před volbami) ututlán ???

gabreta ( 28. února 2018 18:38 )

Tady vidíš, že Česká a Slovenská novinářská žumpa se neliší. S vraždou někoho okamžitě spojí, očerní a lidsky zlikvidují. Když se ukáže pak že je všechno jinak, omluva, tedy pokud vůbec je, je drobným písmem na třetí straně a bez palcových titulků!

hrdadaxo ( 28. února 2018 14:14 )

podal naňho a nevyšetrovali ho pretože MV Kaliňák s Bašternákom a Kočnerom spolupracuej

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání