Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ficova šéfa vnitra chtějí sesadit. Po vraždě Kuciaka si na Slováky posvítí i Brusel

Autor: base, ČTK - 
1. března 2018
15:00

Po vraždě novináře Jána Kuciaka je rušno i na poli politiky. A to jak na Slovensku, tak v Bruselu. Evropská komise chce prověřit, jak Slováci nakládají s evropskými dotacemi na zemědělství a zda nejsou zneužívány, uvedl pro Die Welt eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger. Ve slovenské vládní koalici vedle toho sílí hlasy pro rezignaci ministra vnitra Roberta Kaliňáka.

Představitel menší slovenské vládní strany Most-Híd v souvislosti s vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně vybídl ministra vnitra Roberta Kaliňáka i policejního prezidenta Tibora Gašpara k rezignaci. Jejich odchod z funkcí požaduje také opozice. Podle médií Most-Híd se svým požadavkem na odchod ministra a šéfa policie zatím neuspěl, ve straně prý sílí hlasy pro odchod strany z koalice.

Odstupte, vyzývají Ficova ministra

„Je zřejmé, že dokud ministr vnitra a prezident policejního sboru ze své funkce neodstoupí, případ kruté dvojí vraždy a vyšetřování politických kontaktů v italských mafiánských kruzích se pro naši společnost nemůže uspokojivě uzavřít,“ uvedl na sociální síti státní tajemník na ministerstvu kultury za Most-Híd Konrád Rigó.

Šéf poslaneckého klubu Mostu-Híd Gábor Gál uvedl, že na místě ministra vnitra Kaliňáka by odstoupil. Kaliňák je místopředsedou nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) premiéra Roberta Fica. Kvůli vraždě Kuciaka ve středu oznámil rezignaci ministr kultury a někdejší místopředseda Směru-SD Marek Maďarič.

Video  Fico ukázal milion eur za dopadení vraha novináře. Opozice žádá, aby vlivní rezignovali.  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Novinář varuje před koupenými soudci a státem ve státě

Podle portálu Aktuality.sk, pro který Kuciak pracoval, neúspěšně žádal odstoupení Kaliňáka a Gašpara předseda strany Most-Híd Béla Bugár na středeční schůzce s koaličními partnery. Slovenská koalice vznikla po parlamentních volbách konaných v roce 2016. Most-Híd naopak prosadil odchod dvou Ficových spolupracovníků, na jejichž někdejší podnikatelské vazby s osobami patrně blízkými italské mafii Kuciak upozornil v nedokončeném článku.

Tajemník bezpečnostní rady státu Viliam Jasaň a hlavní státní poradkyně Mária Trošková ve středu rezignovali na své funkce na úřadu vlády až do vyšetření případu. Slovenský publicista Radovan Bránik portálu Aktuálně.cz řekl, že Kuciakova vražda spíše než se zmiňovanou italskou stopou souvisí se situací ve slovenské justici – s tzv. justiční mafií, které se Kuciak při práci dotkl.

Video  Matka zavražděné Martiny: Místo plánované svatby chystá pohřeb.  - tv Joj
Video se připravuje ...

„Vznikla tam kasta firem, která žije z nepochopitelných rozsudků. Malá část soudců je koupená. Vznikl kolem toho průmysl, který vygeneroval desítky rozsudků, a ty umožnily získat úzké skupině lidí závratný majetek. Vznikl stát ve státě,“ uvedl Bránik.

Eurokomisař chce prověřit, jak Slovensko hospodaří

O svobodě médií na Slovensku chce přitom na příštím plenárním zasedání ve Štrasburku debatovat také Evropský parlament (EP). „Chceme, aby se případ zavražděného slovenského novináře dostal na pořad jednání Evropského parlamentu a abychom za dva týdny na plénu (ve Štrasburku) debatovali o svobodě médií na Slovensku,“ řekl listu Die Welt předseda zahraničního výboru EP David McAllister. Případ má podle něj celoevropský význam a debatou na plénu mu chtějí europoslanci „dodat pozornost, jakou si zaslouží“.

A na Slovensko se chystá zaměřit i Evropská komise. „Podíváme se teď na ten případ důkladně,“ řekl eurokomisař Oettinger listu Die Welt. Německý eurokomisař považuje za možné, že evropské zemědělské dotace na Slovensku byly zneužity „ke kriminálním účelům“.

„Za několik týdnů budeme mít jasno o finančních tocích a možném zneužití,“ dodal. V rozhovoru s Die Welt Oettinger kritizoval také „přední politiky na Slovensku“, kteří se podle něj uchýlili ke „všeobecnému plísnění médií“. Zároveň ale zdůraznil, že má komise plnou důvěru ve slovenské úřady a jejich schopnost případ vraždy novináře a jeho snoubenky vyšetřit.

Zažádali o informace k zemědělským fondům

Evropská komise se přitom již dnes obrátila na příslušné slovenské úřady s žádostí o informace o možném zneužívání zemědělských fondů, uvedl mluvčí unijní exekutivy Alexander Winterstein. „Členské země jsou zodpovědné za legální využívání evropských peněz. Je to v první řadě jejich odpovědnost. O mediálních informacích přicházejících ze Slovenska víme a situaci prověřujeme,“ uvedl.

Na Slovensko by se kvůli záležitosti mohli vydat i zástupci Evropského parlamentu, navrhl ve čtvrtek dopoledne šéf jeho nejsilnější frakce EPP Manfred Weber. Už ve středu europarlament uctil Kuciakovu památku minutou ticha. A předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani uvedl, že je nepřijatelné, aby bylo možné v této době v Evropě zabíjet novináře kvůli jejich práci. Zároveň upozornil, že nový nepřijatelný útok na svobodu médií přišel jen několik měsíců po tragické vraždě maltské novinářky Daphne Caruanové Galiziové.

Video  V kauze Kuciak padají první hlavy: Na úřadu vlády končí Trošková a Jasaň, ministr kultury odstoupil.  - tv Joj
Video se připravuje ...

moiaza ( 1. března 2018 17:17 )

Fico je dobrá filcka. Ten má za ušima. Potrefená husa nejvíce kejhá. Jsem si jistý, že nitky vedou až k Ficovi. Stejný gauner, jako Havel a Klaus. Nemáme co Slovákům vyčítat. Z obyčejné prostitutky si udělá svou nejvyšší rádkyni V čem mu asi ta *** radila? Možná mu to poradil Klaus. Šlechta je všude stejná.

pulsar ( 1. března 2018 15:50 )

Som si isty, ze vsetky dotacie za vlady zlojskeho ZDERu na cele s tym primitivnym buranom Filckou su pofiderne. Problem je, ze neexistuje hmotna a trestnopravna zodpovednost, inak by tie spiny zo SMERu brucali v modrych teplakoch a mali zabavene majetky po 10 koleno

Zobrazit celou diskusi