Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na Slovensku zastřelili novináře. Psal o lidech blízkých Ficovi a jeho straně Smer

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
26. února 2018
09:17

Na Slovensku o víkendu zastřelili reportéra Jana Kuciaka a jeho přítelkyni Martinu. Informovala o tom v pondělí slovenská média, kterým to potvrdilo tamní ministerstvo vnitra. Kuciakovi bylo 27 let a věnoval se investigativní žurnalistice. V poslední době se věnoval tématu údajných daňových podvodů lidí, kteří mají blízko vládní straně Smer.

Zločin byl spáchán během víkendu v obci Veľká Mača nedaleko Trnavy v bytě 27letého Kuciaka, který se podle Denníku N zabýval hlavně podezřeními z daňových podvodů. Tyto případy se týkaly především lidí blízkých nejsilnější vládní straně Smer premiéra Roberta Fica, poznamenal Denník N.

Kuciakova investigativní činnost

„Národní kriminální agentura spustila vyšetřování závažného zločinu úkladné vraždy,“ sdělil novinářům deníku SME šéf agentury Peter Hraško. „Na místě vraždy jsou policisté a zajišťují všechny stopy a důkazy,“ dodal. Hraško se nevyjádřil k tomu, zda Kuciakova vražda souvisí s jeho prací.

Video  Záběry z místa činu: V téhle ulici někdo zastřelil slovenského novináře a jeho přítelkyni  - Joj TV, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...
Věnoval se podezřelým aktivitám mnoha slovenských podnikatelů, někteří z nich, například Miroslav Bödör, jsou úzce spjati s politickou stranou Smer. V posledním materiálu se Kuciak zabýval aférou kolem podnikatele Mariána Kočnera spojeného podle médií s vícero daňovými a bankovními záležitostmi, jež vyvolaly pozornost médií i úřadů.

Kauza Bašternák a výhrůžky

Podle Denníku N 9. února psal Kuciak o dalších podezřelých převodech bytů v luxusním komplexu Five Star Residence v Bratislavě, mezi jejich aktéry patří i Kočner. Na Slovensku tomuto případu říkají kauza Bašternák.

Během toho, co si Kuciak sháněl materiály ke článku o Kočnerovi, několikrát kontaktoval samotného podnikatele. Ten mu ale začal vyhrožovat poté, co se novinář zeptal, zda prodej jeho bytu nějak souvisí s vyšetřováním, které zahájila policie. Kočner mu vzkázal, že na něj „najde špínu“. „Začnu s vaší osobou, pak se budu věnovat vaší matce, otci a sourozencům,“ řekl mu tehdy.

Poslední článek Jána Kuciaka o propojení italské mafie a slovenské politky najdete zde >>>

Motivem vraždy je prý Kuciakova práce

Policejní prezident Tibor Gašpar se domnívá, že vražda Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové pravděpodobně souvisí s jeho novinářskou činností. Jeho vraždu odsoudil. Matka Kušnírové včera volala na policii a oznámila, že se nemůže spojit s dcerou. Policejní hlídka vyrazila do Kuciakova domu, skrze okno viděli někoho ležet na zemi. Okamžitě volali záchranku a hasiče, Kuciak a jeho přítelkyně už bohužel byli mrtví.

Přesný čas smrti určí až pitva. Kuciaka zabil výstřel do hrudi, jeho přítelkyně byla zasažená do hlavy. Policie uzavřela ulici a okolí Kuciakova domu v obci Veľká Mača. Na místě je asi 20 novinářů.

Vražedná zbraň podle Gašpara zatím nebyla nalezena. Dodal také, že novinářům, kteří se zabývají podobnými případy jako Kuciak, bude přidělena policejní ochrana. Vyšetřovatelé promluvili i se starostou obce Veľká Mača Štefanem Lanczem. Ten řekl, že si není vědom toho, že by měl Kuciak nebo jeho přítelkyně Martina nějaké spory se sousedy. Kuciak žil na klidné ulici. Lancz uvedl, že ani nevěděl, kdy se novinář nastěhoval. Policie vyslýchá šéfredaktora Aktualit.sk Petra Bárdyho.

Zavražděný pár: Slovenský investigativní novinář Ján Kuciak a jeho přítelkyně Martina Zavražděný pár: Slovenský investigativní novinář Ján Kuciak a jeho přítelkyně Martina | reprofoto/twitter

Prozatímní závěry policie

Policejní prezident Gašpar řekl, že celý případ je řešen jako dvojnásobná úkladná vražda. „Nejpravděpodobnější verzí je, že to (vražda) souvisí s jeho novinářskou prací,“ řekl Gašpar s odvoláním na obhlídku místa činu.  Uvedl také, že oběti byly zastřeleny, každá jednou ranou, jako u poprav. K vraždě podle něj došlo v období od čtvrtku do neděle, kdy byly nalezeny tělesné ostatky obou lidí. Po pachateli a vražedné zbrani se pátrá.

Premiér Fico prohlásil, že pokud se potvrdí, že vražda slovenského novináře Kuciaka souvisela s jeho prací, šlo by o útok na svobodu tisku a demokracii.  V naprostém šoku z Kuciakovy vraždy je i český premiér Andrej Babiš: „V životě by mě nenapadlo, že se v roce 2018 může něco podobného na Slovensku stát.“ Násilí na novinářích odsuzuje.

Kuciakovy poslední články

Kuciak v posledních týdnech pracoval zejména na článku o Kočnerovi, předtím se věnoval tzv. bílým koňům, tedy podnikatelům spjatým se Smerem a s Panamskými dokumenty. Mezi slovenskými novináři byl známý jako ten, kdo umí dobře pátrat ve veřejných databázích.

Vše o smrti novináře Jána Kuciaka čtěte zde >>>

luboze ( 1. března 2018 00:55 )

Za meciarizmu nebol zabity novinar, ale cestny policajt Remias,a prikaz na jeho zabitie?Jasne ako facka,zlati komunisti

Milann ( 27. února 2018 12:54 )

Zlikvidovat neznamená zrovna střílení mysli hlavo dutá.

Milann ( 27. února 2018 12:50 )

Debile kdyby si měl pravdu tak tady už žádní pisálci nejsou

gabreta ( 26. února 2018 20:07 )

A proč by měl za tím být hned Fico? Nemohl se cítit ohrožen daňových únicíc třeba "oblíbený" Kiska?

kterip ( 26. února 2018 18:52 )

Kamil Urbanec, Havířov Po, 26. února 2018, 18:16:13 | Souhlasím | Nesouhlasím | +11 / -6 Pane Nicholson zahrávate si s ohněm a ten vás může spálit,tuto větu použil i komisař Catani ze známého italského seriálu Chobotnice ! Žijeme údajně v " demokracii " ale vraždění nepohodlných lidí je ve státech tohoto typu běžná záležitost (novináři,policisté,prokurátoři soudci i obyčejní lidé jako nepohodlní svědci). Vzpomeňme jen kolik mrtvých bylo v kauze našeho bosse Mrázka (prokurátorka její přítel byli i mrtví policisté a pozor pro Zemanovce, nepřímo má na tom zásluhu váš velký Miloš to jen tak mimochodem.Takže Nicholsone je-li ti život milý je lepší mlčet aspoň chvíli.

Zobrazit celou diskusi