Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Oligarcha Chodorkovskij: Když mě Putin bude chtít zabít, nikdo mě neochrání

Autor: Darina Jíchová - 
22. března 2018
14:55

Ruský oligarcha Michail Chodorkovskij žijící v Londýně se nechal slyšet, že je jedno, jak dobrou bude mít ochranku. „Pokud mě bude chtít Putin zabít, nic mě neochrání,“ řekl. I z toho důvodu si zatím nenajmul žádnou bezpečnostní agenturu. Chodorkovskij věří, že za útokem na bývalého agenta Sergeje Skripala stojí Kreml, informoval deník The Guardian.

Podnikatel Chodorkovskij odešel v roce 2013 po propuštění z vězení z Ruska do exilu, pobývá ve Švýcarsku a v Londýně. Po otravě Skripala uvedl, že se mezi ruskou diasporou šíří strach. Imigranti se bojí, že terčem dalšího útoku se stane někdo z nich. „Útok na Skripala byl jasnou odplatou za zradu země,“ uvedl. Dodal také, že pokud Putin vydá rozkaz k likvidaci osoby, „nikdo a nic nedokáže akci zabránit“.

Chodorkovskij se však domnívá, že otrava Skripala v Salisbury nijak nesouvisí se smrtí bývalého šéfa Aeroflotu Nikolaje Gluškova. „Během sovětské éry nebylo mnoho lidí, kteří by zradili státní agenturu a zběhli na druhou stranu. S rozpadem Svazu jejich počet začal stoupat. Podívejte se na to logicky, Kreml teď zabíjí všechny tyhle zrádce. Jejich zpráva je jasná: Nemůžete jen tak zradit státní zpravodajskou službu,“ prohlásil.

„Já jsem Rusko nezradil“

„Já jsem dobře známý Putinův odpůrce. Vím, že mě nesnáší. Moje situace je ale odlišná, já jsem Rusko nezradil,“ řekl během rozhovoru s reportéry deníku. Svěřil se také s tím, že se před několika lety dozvěděl, že je na černé listině Kremlu. Jednalo se o stejný seznam, na kterém figuroval i vůdce ruské opozice Boris Němcov. Ten byl zavražděn v roce 2015. „Tehdy jsem měl velký strach, věděl jsem, že jdou po svých protivnících,“ uvedl.

Co se týče postupu britské vlády, Chodorkovskij se domnívá, že nejednají správně. „Útok nebyl rozhodnutím celé vlády, ale Putinových nejbližších spolupracovníků. Vláda do toho zapletená není. Někdo o tom možná věděl, někdo se za úplatek díval jinam, ale nikdo z nich rozkaz nevydal. Musíte jít výš,“ řekl, aby dodal: „Tohle je práce Putina a lidí kolem něj. Používají stejné metody jako mafie, nebo jiné kriminální organizace.“

Vydal Kreml rozkaz k otravě exšpiona Sergeje Skripala? Obětí nervového plynu se stala i jeho dcera Julija. Vydal Kreml rozkaz k otravě exšpiona Sergeje Skripala? Obětí nervového plynu se stala i jeho dcera Julija. | Dailymail

Prohlásil, že tak by měla vláda postupovat. „Bojujete s uzavřenou skupinkou špinavých politiků a kriminálníků. Proč zasahovat proti celému Rusku?“ nabádá britskou vládu. Na otázku, zda měl Skripalův případ vliv na ruské volby, řekl: „V Rusku nemá nikdo ani ponětí o tom, kdo Skripal je. Nezveličujte to. Média veřejnost zásobují jedinou zprávou, a to: Velká Británie ohrožuje Rusko.“

Záměrné užití toxinu novičok?

Chodorkovskij je tak něco jako expert, co se týče nervových plynů. Jeho zástupce v nadaci Otevřené Rusko Vladimir Kara-Murza byl podle něho několikrát otráven. „Mluvili jsme se spoustou doktorů. Některé látky v těle zůstanou jen pár hodin a pak beze stopy zmizí. Toxin novičok ale zůstává identifikovatelný déle. Někdo v tom může spatřovat chybu útočníka, jiný to může brát jako jeho záměr,“ zakončil rozhovor Chodorkovskij.

Kdo je Michail Chodorkovskij

Chodorkovskij byl výraznou postavou v 90. letech, působil jak na poli hospodářském, tak politickém. Od roku 2003 byl vyšetřován a následně i odsouzen kvůli hospodářským trestným činům. Podnikatel tvrdí, že případ byl vykonstruovaný a politicky motivovaný. Chodorkovskij strávil ve vězení bezmála 10 let, roku 2013 dostal od prezidenta Vladimira Putina milost. Oligarcha podal stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva, ten ale rozhodl, že proces byl spravedlivý, uznal však, že při něm byla porušena lidská práva.

 

renataren ( 22. března 2018 22:37 )

A proč by tě měl někdo chránit k..sindle?? Nakradl jsi si ve velkým ze státních peněz a zradil jsi svoji vlast ! Na takový s.vině už se vaří kotel a je to jenom dobře!

marmat ( 22. března 2018 18:29 )

Vezměme jen tu hlášku Putina, že v tom jedeme taky !!! To je ovšem taky kulka mezi oči ...a rovnou Zemanovi

Antonin Blaha ( 22. března 2018 17:08 )

 To vas nestrasi Putin ale svedomi,zradit vlast je jako zradit rodinu s tim se nikdo nevyrovna

astalavista ( 22. března 2018 16:08 )

Nikdo nikoho neochrání, když se chce....

Zobrazit celou diskusi