Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Labutě královny Alžběty umírají: Sedm už jich zabila ptačí chřipka

Autor: Darina Jíchová - 
5. února 2018
12:31

Sedm z deseti labutí z osobního hejna britské královny Alžběty II. zemřelo na ptačí chřipku. Královnu zpráva podle svědků velice zarmoutila. Experti se obávají, že by se virus mohl rychle rozšířit a způsobit rozsáhlé škody, napsal o tom deník Daily Mail.

O královně je známé, že má vřelý vztah ke zvířatům. Sama nařídila důkladné šetření, přeje si zjistit, co přesně její labutě zabilo. Zatím ale všechno ukazuje na ptačí chřipku. David Barber, „královský značkovač labutí“, který zodpovídá za sčítání labutí žijících na Temži, uvedl, že zpráva o smrti ptáků všechny velice zasáhla.

„Královna zbožňuje zvířata a zpráva o ptačí chřipce v jejím hejně ji rozrušila,“ řekla Penny Junorová, autorka královských životopisů. Další zdroj dodal: „Vypadá to, že ptačí chřipka řádí mezi windsorskými labutěmi. Zatím se čeká na výsledky testů, ale všichni se obávají toho nejhoršího,“ uvedl.

Hejno královniných labutí vybila ptačí chřipka. Hejno královniných labutí vybila ptačí chřipka. | Profimedia.cz

Zbylé labutě snad přežijí

Čtyři ptáci uhynuli na ptačí chřipku na počátku ledna. Všichni chovatelé teď musí dodržovat přísná bio-bezpečnostní opatření, jejichž porušování se bude trestat vysokou pokutou. Odborníci oznámili, že je nepravděpodobné, že smrt sedmi labutí povede k likvidaci zbylých ptáků. „K likvidaci dochází jen v případě, že nakažení ptáci pochází z hejna určenému ke konzumaci, například drůbež,“ uvedl windsorský mluvčí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi