Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Probuzená sopka na Bali hrozí opět erupcí. Tisíce lidí prchají z dovolenkového ráje

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
22. listopadu 2017
13:00

Sopka Agung se nachází na turisty oblíbeném indonéském ostrově Bali a svou erupcí hrozí už od září. Na konci října se zdálo, že se situace uklidnila a aktivita se snížila. Ve středu ale Agung znovu zahrozil svým výbuchem. Z kráteru stoupá hustý dým, který dosahuje výšky 700 metrů, z ostrova prchají místní obyvatelé i turisté. Jednalo by se o první erupci sopky po více než 50 letech.

Série erupcí sopky Agung, která se tyčí do výšky 3031 metrů nad mořem, si mezi roky 1963 a 1964 vyžádala více než 1500 obětí, stovky dalších osob utrpěly zranění. Indonésie má téměř 130 aktivních sopek, což je více než kterákoli jiná země na světě. Agung je nejvyšší horou na Bali. Leží na východě ostrova, vzdálená přes dvě hodiny jízdy autem od známých turistických letovisek.

Bali kvůli sopce přichází o miliony 

Z oblasti kolem sopky bylo kvůli zvýšené sopečné aktivitě v září evakuováno asi 140 tisíc lidí, ti se do svých domovů vrátili, když byla zmírněna výstraha nebezpečí erupce. Jindy turisticky oblíbená oblast se rovněž setkala s poklesem návštěvníků. Odlety a přílety z ostrova sice aktivita sopky nijak neovlivnila, připravila však ostrov zhruba o 110 milionů dolarů, o které ostrov přišel s poklesem turismu.

Agung chrlí dým a páru:

Situace se nyní opakuje a tisíce lidí prchají z oblasti. „Je nás celkem 13, máme strach. Naši sousedé odešli už včera,“ řekla místní obyvatelka Nyoman Sadiová, která se i s celou rodinou připravuje na odchod ze svého domu. Záchranáři varovali občany, že sopka může vybuchnout každou chvíli. Nicméně seismologové z indonéského vulkanologického centra vyzvali lidi, aby zachovali klid s tím, že stupeň ohrožení zatím nebyl zvýšen.

„Včera odpoledne jsme zaznamenali 700 metrů vysoký sloupec dýmu a páry vycházející z Agungu, v noci pak následovaly mírné otřesy. Dnes ráno vulkán stále chrlí dým, ale nic nenasvědčuje tomu, že se blíží výbuch,“ stojí v oficiálním prohlášení centra.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi