Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bali evakuovalo přes 120 tisíc lidí z okolí sopky. Vulkán může brzy vybuchnout

Autor: ČTK, var - 
28. září 2017
09:44

Více než 120 tisíc lidí již bylo evakuováno z oblasti kolem sopky Agung na indonéském ostrově Bali, který hojně navštěvují turisté. Podle agentury AP to oznámily místní úřady. Z vulkánu stoupá dým a v oblasti jsou registrovány stovky otřesů denně, což podle vulkanologů naznačuje, že by sopka mohla brzy vybuchnout. 

Další sopka se probudila v tichomořském souostroví Vanuatu a úřady tam nařídily povinnou evakuaci celého ostrova Ambae, který obývá asi 11 tisíc lidí.

Indonéská vláda již ve středu uvedla, že připravuje plán odklonu letů směřujících na letiště v balijské metropoli Denpasaru pro případ erupce sopky Agung. Připravila také asi stovku autobusů a trajekty, které by v případě přerušení leteckého provozu odvážely turisty z Bali. Ostrov patří k velmi oblíbeným turistickým destinacím; loni ho navštívilo skoro pět milionů lidí. Zatím ale funguje mezinárodní letiště v Denpasaru bez omezení. 

„Počet evakuovaných z okolí vulkánu vzrostl asi na 122 500,“ řekl ve čtvrtek představitel úřadu pro řešení katastrof Nyoman Parwata.

Úřady minulý týden vyhlásily v oblasti kolem sopky Agung nejvyšší stupeň varování a doporučily, aby se místní obyvatelé a turisté nezdržovali v okruhu do 12 kilometrů kolem kráteru. Série erupcí sopky Agung, která se tyčí do výšky 3031 metrů nad mořem, si mezi roky 1963 a 1964 vyžádala více než 1000 obětí, stovky dalších osob utrpěly zranění.

Sopka chrlí kouř, popel a kamení

Probudil se také další tichomořský vulkán Manaro, který se nachází na souostroví Vanuatu. Úřady proto nařídily všem místním obyvatelům, aby ostrov Ambae, na kterém se sopka nachází, opustili. Evakuovaní lidé budou ubytováni na okolních ostrovech v budovách, které patří vládě, anebo v provizorních táborech. Dopraveni tam budou lodí.

Místní obyvatelka Lilian Garaeová vypověděla, že „z kopců stoupá kouř“ a opakovaně jsou slyšet dunivé zvuky. Ve čtvrtek nad sopkou Manaro přeletěl letoun novozélandské armády a posádka viděla, že sopka chrlí kouř, popel a kamení.

Ambae je jeden z asi 65 obydlených ostrovů souostroví Vanuatu, které leží zhruba ve čtvrtině cesty z Austrálie na Havaj. Vanuatu, které obývá na 280 000 lidí, bývá často vystaveno přírodním katastrofám, včetně bouří a zemětřesení.

 

Video  Úchvatný pohled! Činná sopka chrlí lávu do oceánu!  - Facebook.com
Video se připravuje ...

Suchor3 ( 28. září 2017 20:18 )

škoda, že není k vybouchnutí raději Vatikán

Zobrazit celou diskusi