Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kvůli hrozbě výbuchu sopky evakuovali i Čechy. Na Bali prchlo již 35 tisíc lidí

Autor: ČTK, simao - 
24. září 2017
14:45

Přes 35 tisíc lidí už prchlo kvůli hrozbě erupce sopky Agung na indonéském turistickém ostrově Bali. Kvůli hrozivému nárůstu její seizmické aktivity označují úřady tuto hrozbu za bezprostřední a už v pátek zvýšily stupeň varování pro okolí hory Agung na nejvyšší, to znamená čtvrtý stupeň.

Dnešní údaje indonéských úřadů o počtu osob, které opustily své domovy ve vesnicích poblíž sopky, jsou více než dvojnásobné oproti sobotním číslům a neustále rostou.

Zahrnují podle agentury jak osoby, které odešly dobrovolně, tak ty, na které se vztahuje úřední příkaz k evakuaci pásma o vzdálenosti 9 až 12 kilometrů od sopky. To je vyhlášeno za zakázanou zónu. V blízkosti sopky Agung, ležící na východě ostrova Bali, žije asi 80 tisíc lidí.

Evakuovaní byli převezeni nákladními auty do nouzových útočišť ve školách, sportovních halách i na otevřeném prostranství. Národní úřad pro řešení katastrof dnes ocenil vstřícný přístup lokálních komunit na Bali k přívalu evakuovaných, pro které je nezbytné zajistit kromě přístřeší i potraviny a pitnou vodu.

Kvůli možnému ohrožení erupcí byli v pátek a v sobotu evakuováni hosté z českého Relax Resortu ve vesnici Kubu v blízkosti vulkánu Agung do městečka Lovina v jiné části ostrova. Podle turistických kanceláří není zbytek ostrova zvýšenou aktivitou sopky Agung nijak postižen.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi