Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Indonésii vybuchla sopka. Helikoptéra letící na pomoc se zřítila

Autor: ČTK - 
2. července 2017
20:34

Na indonéském ostrově Jáva se v neděli zřítila helikoptéra, která mířila na pomoc lidem evakuovaným po výbuchu sopky. Osud osmičlenné posádky stroje je nejasný, vesničané ale uvádějí, že na místě neštěstí našli dvě těla. Při erupci vulkánu v oblasti oblíbené turisty bylo zraněno nejméně deset lidí, napsala agentura AP.

Vrtulník záchranářů havaroval poblíž vesnice Candiroto v centrální části Jávy, kde dnes náhle vybuchlý kráter Sileri dštil lávu a popel až do výšky 50 metrů. Erupce nastala ve chvíli, kdy kolem kráteru bylo 17 návštěvníků, z nichž deset utrpělo zranění a bylo ošetřeno v nemocnici.

Na místo přijeli policisté a vojáci. Místní obyvatele i turisty úřady kvůli případným dalším výbuchům požádaly, aby oblast opustili.

Sileri je nejaktivnější a nejnebezpečnější z deseti kráterů na náhorní plošině Dieng. Naposledy vybuchl v roce 2009, kdy chrlil popel až do výšky 200 metrů. Po této erupci vznikly tři další krátery. Plošina Dieng je oblíbenou turistickou destinací kvůli příjemnému klimatu a hinduistickým chrámům z 9. století. Leží ve výšce asi 2000 metrů nad mořem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi