„Vrtulník bude využíván nejčastěji k pátrání po osobách, při zjišťování rozsahu živelných katastrof či monitoringu například fotbalových utkání. Ve vzduchu jsme schopni být do pěti minut od povelu,“ řekl policejní pilot Pavel Forst.

Šéf policie Tomáš Tuhý prozradil, že vrtulník bude zasahovat i jinde. „Zahájení zkušebního provozu Letecké služby policie České republiky v Ostravě je dobrým signálem pro občany celého kraje. Vrtulník z Ostravy bude působit také v Olomouckém a Zlínském kraji,“ prozradil policejní prezident Tuhý.

Celkové náklady na vybudování hangáru se zázemím pro posádku a heliportu dosáhly částky 19,5 milionu korun. Město Ostrava zaplatilo 10,8 milionu a kraj přispěl 8,7 milionu korun. V areálu vznikla i podzemní nádrž leteckých pohonných hmot a plocha před hangárem byla rozšířena.

Moravskoslezský kraj je po Praze místem s druhou nejvyšší kriminalitou. Jen v okrese Karviná za rok 2016 uskutečnili pachatelé 5 295 trestných činů. Což je o 312 více než v celém Karlovarském kraji. (ze statistik PČR)

Fotogalerie
3 fotografie