Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Merkelová si kvůli Katalánsku volala s Junckerem. Hrozba odtržení je vážná

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
7. října 2017
14:50

Německá kancléřka Angela Merkelová si kvůli krizi v Katalánsku v pátek telefonovala s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Informovala o tom v sobotu s odvoláním na nejmenovaného činitele EU agentura Reuters, podle níž jde o znamení rostoucího znepokojení, jež vyvolává možné odtržení bohatého Katalánska od Španělska.

„Kromě jiného hovořili o Španělsku,“ uvedl podle Reuters bez dalších podrobností nejmenovaný zdroj. Vládám některých evropských zemí dělá starosti možný dopad katalánské krize na španělskou ekonomiku, která je čtvrtá největší v eurozóně a na její možný vliv na hospodářství jiných zemí.

O napětí kolem Katalánska, které se vystupňovalo po sporném referendu o jeho odtržení od Španělska, by v pondělí a úterý podle činitelů EU mohli jednat na své pravidelné schůzce ministři financí. 

Evropská komise opakovaně vyzývala katalánské a španělské politiky, aby se snažili najít politické řešení krize. Některé země EU se obávají, že příklad Katalánska by mohl vyvolat snahy o odtržení i jinde.

Připomeňte si tvrdé zásahy policie proti Kataláncům:

sores ( 7. října 2017 16:32 )

Smekám před nebojácnými španělskými občany, z těch by si bojácný češi měli vzít příklad a ne dělat neustále jenom předklon a vše si nechat líbit.

Zobrazit celou diskusi