Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Králi, zklamal jste většinu Katalánců,“ míní tamní premiér. Brutální násilí řeší i EU

Autor: var, ČTK, simao - 
4. října 2017
22:05

Katalánsko vyhlásí nezávislost na Španělsku v následujících dnech. Britské televizi BBC to v úterý večer neurčitě uvedl premiér autonomní oblasti Carles Puigdemont. Ve středu pak Puidgemont ve svém projevu kritizoval španělského krále i premiéra Rajoye. Král Felipe VI. podle něj většinu Katalánců zklamal. Kvůli zásahu během katalánského referenda se přitom dnes strhla hádka i mezi europoslanci, zasedajícími tentokrát ve Štrasburku.

Ani třetí den po kontroverzním referendu o nezávislosti Katalánska nepřinesl naději na cestu z ústavní krize ve Španělsku. Katalánské vedení tvrdí, že nezávislost na Madridu by mohl parlament vyhlásit už na pondělním jednání. Premiér Carles Puigdemont kritizoval postoj šéfa centrální vlády Mariana Rajoye a krále Felipeho VI., zároveň však nabídl zprostředkované jednání. Evropský parlament vyzval Španělsko k dialogu s Katalánci.

Rozhodnou o nezávislosti v pondělí?

V minulých dnech se spekulovalo, že by premiér Puigdemont mohl katalánskému parlamentu navrhnout vyhlášení nezávislosti na schůzi už ve středu. Původně katalánští představitelé tvrdili, že takový krok učiní do 48 hodin od vyhlášení výsledků nedělního referenda. V něm bylo podle Barcelony odevzdáno zhruba 90 procent hlasů ve prospěch nezávislosti, ovšem při účasti necelých 43 procent katalánských voličů.

List La Vanguardia dnes citoval zdroj z katalánské vlády, podle něhož bude parlament řešit možnost vyhlášení nezávislosti na chystaném pondělním jednání. Poslanci, mezi nimiž mají většinu 72 hlasů ze 135 separatisté, však nejprve musejí dostat konečné výsledky referenda, které zatím úřady nemají.

VIDEO: Připomeňte si brutální tvář nedělního referenda v Katalánsku

Katalánský premiér Puigdemont také BBC řekl, že jeho vláda momentálně nijak nekomunikuje s Madridem. Světová média se tento týden shodují, že dialog je jedinou schůdnou cestou k řešení španělské politické krize. Obě strany však zatím takový dialog podmiňují požadavky, které jsou pro druhou stranu nepřijatelné.

Španělský král chce v regionu znovu nastolit řád

Španělská vláda tento týden pohrozila, že v souladu s článkem 155 španělské ústavy by mohla pozastavit autonomii Katalánska. Katalánský lídr v rozhovoru s BBC uvedl, že pokus Madridu o převzetí kontroly nad autonomní oblastí na severovýchodě země by představoval „chybu, která by všechno změnila“.

Puigdemontovo prohlášení pro BBC přišlo těsně před televizním vystoupením španělského krále Felipeho VI. Ten v úterý separatisty ostře kritizoval – katalánští lídři podle něj prokázali uspořádáním referenda nepřijatelnou neloajalitu, v regionu je podle něj třeba znovu nastolit řád.

Přístup španělského premiéra Mariana Rajoye k situaci v Katalánsku je nezodpovědný a král Felipe VI. zklamal Katalánce, když ve svém projevu kopíroval postoj vlády, uvedl pak ve středečním televizním vystoupení katalánský premiér Puigdemont, podle něhož je vedení autonomního Katalánska ochotno vést zprostředkovaná jednání s Madridem.

Z cesty k nezávislosti ale Katalánsko neustoupí a bude se řídit výsledky referenda, dodal. „Moje vláda z našeho závazku neustoupí ani o milimetr,“ prohlásil dnes Puigdemont, aniž se zmínil o možnosti vyhlásit nezávislost už v pondělí. Naproti tomu nabídl Madridu jednání za účasti nezávislé třetí strany, která by jej zprostředkovala.

Postoj Madridu, který odmítá jakékoli návrhy související s odtržením Katalánska a výsledky referenda neuznává, je podle Pudigemonta nezodpovědný a vyústil v násilné okolnosti nedělního referenda, při němž bylo zraněno na 900 lidí. Ve stejném duchu jako přístup vlády se nesl rovněž úterní projev krále, dodal Puigdemont. „Takhle ne. Zklamal jste většinu Katalánců,“ vzkázal katalánský premiér králi.

Timmermans: Katalánská vláda ignorovala zákon

Jednání o situaci v Katalánsku ve středu do svého programu mimořádně zařadil Evropský parlament. Mnozí europoslanci kritizovali tvrdý zásah španělské policie proti účastníkům referenda, při němž bylo zraněno na 900 lidí. Evropská unie však dosud zaujímala stanovisko, že krize je interní záležitostí Španělska, do níž EU nepřísluší vstupovat.

„Katalánská vláda se rozhodla ignorovat zákon i nařízení soudu,“ zareagoval místopředseda Evropské komise Frans Timmermans s tím, že právě právní stát je hodnota, na které je EU založena. V případě Katalánska tak trvá na dodržování ústavy. Řekl, že chápe, že lidé chtějí vyjádřit svůj názor, nesmějí tak ale činit na úkor názoru ostatních.

Ke spornému zásahu španělské policie, při kterém bylo zraněno na 900 lidí, Timmermans řekl, že násilí nic nevyřeší. „Někdy si situace přiměřené použití síly vyžaduje,“ dodal s tím, že nyní je čas jednat. Evropská komise považuje dění v Katalánsku za vnitřní záležitost Španělska, pokud by o to však tato jihoevropská země stála, je Brusel připraven ujmout se role prostředníka, doplnil Timmermans.

Také předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani v závěru dnešní rozpravy vyzval jménem celého europarlamentu k obnovení dialogu, k nalezení řešení a k dodržení autonomního statusu Katalánska.

„Že to referendum bylo protiústavní, není z mé strany to hlavní. Faktem ale je, že referendum postrádalo jakoukoli základní demokratickou legitimitu,“ řekl šéf liberálů v Evropském parlamentu Guy Verhofstadt. Dodal, že většina Katalánců dobře ví, že většina obyvatel tohoto španělského autonomního regionu se hlasování nezúčastnila. Právě tato většina je podle Verhofstadta proti nezávislosti. Verhofstadt rovněž varoval, že vyhlášení nezávislého Katalánska povede k tragickému rozdělení tamní společnosti. V této souvislosti vyzval k jednání a ke kompromisním řešením.

Brutalita, násilnosti a mlčení EU

Násilnosti v Katalánsku během rozpravy tvrdě kritizovala spolupředsedkyně ekologické frakce v europarlamentu Ska Kellerová. „To, co se stalo ve Španělsku, je nepřijatelné,“ řekla s tím, že španělská policie se uchýlila k neospravedlnitelnému násilí. „Bez ohledu na názory na referendum je strategie španělského premiéra Mariana Rajoye špatná,“ uvedla.

Přístup španělských úřadů k referendu jako brutální a kontraproduktivní odmítl rovněž europoslanec britské protievropské strany UKIP Raymond Finch, který je členem europarlamentní frakce Evropa svobody a přímé demokracie. Kritická slova adresoval také EU, která podle něj místo řádného odsouzení násilností zvolila raději pedantské plkání o ústavnosti. Jeho britský kolega Steven Woolfe, který v Evropském parlamentu zasedá jako nezařazený, prohlásil, že EU k nasazení policie ve Španělsku v kritické chvíli mlčela.

CLovek ( 5. října 2017 03:40 )

Vyveste vlajky na domech. Katalanci maj stejne pravo na nezavislost jako Tibet. Ja uz ji mam vyvesenou, chci videt demokracii.

Nezadat ( 4. října 2017 11:16 )

Protože to nejsou demokrati,ale svi.ně co na opak demokracii devastují.Lid má právo se rozhodnout.Demokracie je hlas lidu a co dělá ten zas.raný Brusel z amikama?Hov.no jen ve jménu demokracie zabíjí a vyvolává války po celém světě.

Deneček ( 4. října 2017 09:39 )

Proč tam neodjeli zastánci"demokracie"Schwarzenberg,Kocáb,Štětina a další,aby podpořili Katalánskou samostatnost?

Zobrazit celou diskusi