Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tisíce lidí v ulicích Barcelony: Katalánci demonstrují kvůli referendu za nezávislost

Autor: jer, ČTK - 
24. září 2017
17:35

Tisíce Katalánců v neděli vyrazily do ulic Barcelony, aby daly najevo svůj vzdor vůči snaze španělských úřadů zablokovat konání referenda plánovaného na příští neděli. Studentští aktivisté začali lidem rozdávat hlasovací lístky, jejichž prostřednictvím by za týden měli dát najevo svůj názor na otázku katalánské nezávislosti.

Štosy lístků vynášeli v neděli studenti z budovy barcelonské univerzity, kde během víkendu pokračují akce na podporu referenda, které zahájila páteční demonstrace reagující na razii bezpečnostních složek v sídlech katalánské regionální vlády.

„Tady jsou balíky hlasovacích lístků, pomozte nám s jejich distribucí po Katalánsku,“ řekl předseda jedné ze separatistických aktivistických skupin Jordi Cuixart. Podle médií šlo zhruba o milion lístků, které mají zamířit do různých míst sedmimilionového autonomního regionu.

Španělská policie v minulých dnech zabavila v rámci zmíněných razií statisíce lístků připravených k distribuci, v neděli však proti jejich rozdávání během demonstrace nezasáhla. Nečinní zůstali i členové katalánského policejního sboru, jejichž řízení v sobotu převzal Madrid.

Nedělního protestu se zúčastnil i katalánský premiér Carles Puigdemont či starostka Barcelony Ada Colauová, která tento týden oznámila, že ve druhém největším městě Španělska hlasování proběhne bez ohledu na právní kroky Madridu.

Tisíce lidí v neděli provolávaly hesla „Budeme volit!“ a „Demokracie!“, zatímco organizátoři protestů je vyzývali k tomu, aby ve své aktivitě neustali po celý týden, který nazvali „Maratonem za demokracii“.

Španělská vláda odmítá jakékoli debaty o možnosti uspořádání referenda z obav o to, že by vedly k odtržení historicky i ekonomicky významného regionu od téměř padesátimilionové země. Ústavní soud na žádost vlády pozastavil platnost katalánského zákona o referendu, dokud o problému definitivně nerozhodne. Madrid rovněž převzal kontrolu nad většinou katalánského rozpočtu a pohrozil trestním stíháním starostům, kteří umožní hlasování ve svých městech a obcích.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi