Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chystají konzervativci převrat ve straně? Mayová se nevzdává, demisi nepodá

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
5. října 2017
19:02

Objevují se zprávy, že stále více konzervativců je pro to, aby premiérka Theresa Mayová odstoupila, v jejich přesvědčení je utvrdil i její včerejší projev. Mayová je nachlazená a většinu své řeči prokašlala, neprospělo jí ani to, že její vystoupení přerušil komik Simon Brodkin, který jí předal propouštěcí papíry. Podle britských médií zároveň desítky vládních zákonodárců diskutují o tom, že Mayovou vyzvou k demisi.

Celý projev provázely různé nepříjemnosti od kašle Mayové, přes vtíravého komika, až po chvíli, kdy ze sloganu začala odpadávat písmenka. Ke konci projevu měla premiérka slzy v očích. Na klidu jí rozhodně nepřidávají zprávy o tom, že její spolustraníci připravují převrat, podle tisku by preferovali, aby do Vánoc odstoupila sama. Mayová ale nemá v úmyslu kvůli svému nepovedenému středečnímu projevu na konferenci vládních konzervativců rezignovat. 

Video  Projev Theresy Mayové  - Twitter
Video se připravuje ...

Bývalý ministr Ed Vaizey dnes ráno řekl, že „mnoho lidí si myslí, že by měla rezignovat“. Na otázku, co si myslí on sám, odpověděl: „Země nemá budoucnost, pokud v jejím čele zůstane Mayová, mám o Británii strach.“ Konzervativní poslanci a ministři však dnes Mayové vyjadřovali podporu.

Nadpoloviční část strany Mayové stále věří a jsou pro to, aby ve funkci zůstala. Jeden z poslanců, Mark Pritchard, napsal na Twitter: „Snaha 30 poslanců odstranit premiérku jim nevyjde.“ Další poslanec sdělil novinářům z DailyMail: „Spiklenců je málo, Mayová má stále více zastánců než odpůrců.“

Toryovec Andrew Bridgen si myslí, že by Mayová měla zůstat až do brexitu. „Včera měla špatný den. Nejdůležitější je, abychom se my, Konzervativní strana, semknuli. Tohle není žádná tragédie, skutečné neštěstí by bylo, kdyby se Jeremy Corbyn dostal na post premiéra,“ sdělil televizi Sky News. „Byla by to tragédie nejen pro nás, ale i pro celou zemi. Musíme jít kupředu a neohlížet se zpátky,“ dodal.

Bývalý ministr podnikání Greg Clark řekl, že Mayová během projevu ukázala „kuráž a důstojnost“. „Za její vystoupení ji respektuju, zachovala si tvář přes všechno, co se tam odehrálo,“ řekl stanici BBC. Další z konzervativců George Freeman tvrdí: „Kdyby ji strana vyzvala, aby rezignovala, udělala by to, ale tohle se nestane.“ Mayová rovněž těží z toho, že Boris Johnson sklízí kritiku za svůj netaktní vtípek o uprchlících z Libye a turismu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi