Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

840 zraněných, brutalita policie a tekoucí krev: Katalánsko volilo v referendu o odtržení

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, všm, vei - 
1. října 2017
20:30

Násilné potyčky Katalánců s policisty a napjatá atmosféra provázely pokus katalánské vlády o uspořádání referenda o nezávislosti regionu na Španělsku. Regionální vláda hlásí 840 zraněných, v několika případech vážně. Hlasování, které zakázal španělský ústavní soud, bránili policisté blokováním volebních místností i zabavováním hlasovacích uren a lístků. Mnoho Katalánců přesto svůj hlas odevzdalo.

Policie podle svědků či záběrů zveřejněných na internetu použila proti lidem především v Barceloně gumové projektily a obušky a několik osob zadržela.

Na sociálních sítích Katalánci umístili množství fotografií a videí ukazujících lidi zakrvácené po střetu s policisty. K vidění byly i dramatické záběry, na kterých policisté rozbíjejí dveře volebních místností, ve kterých pak násilím členům volebních komisí odebírají voličské seznamy a urny s hlasovacími lístky.

Katalánský premiér Carles Puigdemont označil postup policie za "neoprávněný, nepřiměřený a bezohledný".

Stejně jako mnoho dalších Katalánců, ani Puigdemont v neděli kvůli policejnímu zákroku nemohl vhodil hlasovací lístek ve "své" volební místnosti ve škole v obci Sant Julia de Ramis, ale učinil tak v nedaleké vesnici. Počínání policie podle něj poskytlo světu "úděsný obraz Španělska".

Vláda: Donutili nás

Španělská vláda tvrdí, že prvotním úkolem policistů bylo zabavovat volební materiály, nikoli útočit na lidi. "Byli jsme přinuceni k něčemu, co jsme nechtěli," řekl zástupce centrální vlády v Katalánsku Enric Millo. Španělská vicepremiérka Soraya Saénzová de Santamaría prohlásila, že policie zakročila profesionálně, pevně a přiměřeně.

Zájem o účast v referendu je přes odpor centrálních úřadů na některých místech značný. Například ve městě Terrassa stály podle fotografií zveřejněných na twitteru před místní školou dlouhé fronty voličů.

Španělským bezpečnostním složkám se však částečně podařilo vyřadit z provozu systémy sčítání hlasů a odpojit mnohá hlasovací místa od internetu.

Některé z 2315 škol určených ke konání referenda obsadily celé rodiny a také dobrovolníci, aby policii zabránili v naplnění soudního rozhodnutí. Více než polovinu volebních místností však policie znepřístupnila už v sobotu. 

Střelba do vlastní nohy

Počínání španělské vlády odsoudili v České televizi čeští europoslanci. Incidenty, kdy policisté používají na voliče gumové projektily, podle nich navíc posílí katalánské separatisty. Ke kritice se přidal také bývalý prezident Václav Klaus.

„Španělská vláda se střílí do vlastní nohy. Tím, že použije brutální metody, byť k podpoře současného stavu jejich ústavních zásad, tak to přehání,“ řekl v pořadu Otázky Václava Moravce europoslanec Pavel Svoboda (KDU- ČSL). Podle něj se ukazuje, že problémy s demokracií nejsou jen v Maďarsku nebo v Polsku. „Teď se k tomu asi přidává Španělsko. Tohle je něco, co má k řádnému fungování demokracie trošku daleko,“ doplnil.

Záběry jako z Ruska

Také Stanislav Polčák (TOP 09 a STAN) vidí postup španělské policie jako počínání „za hranou“. "Není možné proti voličům, kteří nesou volební lístek, střílet gumové projektily. Mně to připomíná obrázky z Ruska, to snad nejsou obrázky ze Španělska roku 2017,“ řekl. Reakce španělské policie je podle něj přehnaná a měla by ji odsoudit Evropská komise.

S tím souhlasí i europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) a předpokládá, že odsuzující postoj přijme i Evropský parlament na své nadcházející plenární schůzi. Vyjádřila přitom překvapení, že dosud nezaznělo odsouzení událostí od německé kancléřky Angely Merkelové nebo francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Konečná rovněž uvedla, že postup španělské vlády je velmi krátkozraký. „Jediným výsledkem bude obrovská naštvanost extremistických skupin,“ míní Konečná.

S postojem komunistické političky souhlasí i Svoboda. „Obávám se, že tím nažene nerozhodnuté voliče ještě do náručí těch separatistů. Lidi, kteří by normálně váhali, možná nepřišli k volbám," řekl Svoboda, který je zároveň i předsedou právního výboru Evropského parlamentu.

Regionální policisté byli přívětivější

Zatímco španělská policie dnes zasahovala v Katalánsku obušky a gumovými projektily proti davům, které se pokoušely hlasovat v zakázaném referendu o nezávislosti, místní regionální policejní síly se naopak k voličům chovaly o poznání přívětivěji. 

Ve městech Sant Pere a Vic lidé od časného rána disciplinovaně čekali v dlouhých frontách, aby mohli hlasovat ve školách. Panovala přitom nervozita kvůli internetovému šíření fotografií zkrvavených lidí, kteří se stali obětí zásahu policie v Barceloně a Gironě.

Příslušníci katalánské regionální policie Mossos d'Esquadra se v obou městech pokusili dostat do volebních místností ještě než referendum oficiálně začalo, ale davy u vchodů jim zastoupily cestu. Za potlesku lidí se nakonec katalánští policisté rozhodli ustoupit.

"Nepoužíjeme síly, abychom vstoupili, ale po celý den zůstaneme venku pro případ, že by se nám to přece jen podařilo," řekl policista v Sant Pere, který si nepřál být jmenován.

Španělské ministerstvo vnitra se kasá, že se povedlo uzavřít 79 z 2300 volebních místností, kde se mělo konat refendum o katálánské nezávislosti. Podle mluvčího katalánské vlády Jordiho Turulla se volilo v 96 procentech volebních středisek. 

Dění má ohlas i v zahraničí. Skotská premiérka Sturgeonová vyzvala kvůli násilí při katalánském referendu, aby Španělsko změnilo kurz. Belgický premiér Michel vybídl k dialogu.

Zneužití ozbrojených sil

Události v Katalánsku odsoudil i bývalý prezident Václav Klaus. „Považujeme za nepřijatelné, aby kterákoliv vláda zneužívala ozbrojené síly, násilí a represe k potlačení těch, kteří chtějí svobodně vyjádřit svůj názor,“ uvedl ve společném tiskovém prohlášení se svými spolupracovníky bývalý prezident a vyzval Evropskou komisi, aby násilnosti odsoudila.

Vše o Katalánsku čtěte na Blesk.cz zde >>>

suov ( 3. října 2017 21:34 )

Ale říkali, že tam viděli tebe,,,

suov ( 3. října 2017 21:31 )

Stalin nás osvobodil ty kurvo havloidní,,,

suov ( 3. října 2017 21:29 )

jorga- ty budeš asi fašistický pohůněk, ty bys potřeboval dostat tím pendrekem po palic aby se ti rozsvítilo,,,

suov ( 3. října 2017 21:26 )

gabreta: přesně tak, on si nevidí do huby,,,

choseeeee ( 2. října 2017 11:29 )

svobodu pro katalánsko

Zobrazit celou diskusi