Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Španělsko je poraženo!“ Expremiér Katalánska slaví v Bruselu. A žádá záruky pro návrat

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
22. prosince 2017
14:02

Separatistické strany získaly v předčasných volbách v katalánském parlamentu absolutní většinu. Ve 135členném regionálním sboru obdrží 70 mandátů, tedy o dva méně než po volbách z roku 2015. Informovaly o tom v pátek španělské listy El País a La Vanguardia. Tento výsledek je ale ranou pro španělskou vládu, která volby vyhlásila v naději, že katalánští separatisté většinu ztratí. A expremiér Katalánska carles Puidgemont slaví v Bruselu.

V katalánských volbách zvítězila strana Ciudadanos (katalánsky Ciutadans), která je proti odtržení Katalánska od Španělska a která bude mít v novém katalánském parlamentu 37 křesel.

Jen o tři křesla méně však získala separatistická koalice katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta Společně pro Katalánsko (JxCat). Třetí skončila se 32 mandáty Republikánská levice Katalánska (ERC), jejíž lídr Oriol Junqueras je od začátku listopadu ve vazbě kvůli snahám o nezávislost Katalánska.

Rekordní účast u voleb a většinové vítězství separatistů

Strany, které jsou pro jednotu se Španělskem, tedy Ciudadanos, katalánští lidovci a katalánští socialisté získali ve čtvrtek od voličů dohromady jen 57 mandátů. Lidovci obsadí pouze tři křesla, o jedno méně než radikální levicoví separatisté z CUP. Katalánští socialisté (PSC) získají 17 křesel. Osm křesel získá také koalice CatComú-Podem. Ta je proti jednostrannému vyhlášení nezávislosti, kritická je ale i vůči socialistům, lidovcům a straně Ciudadanos.

Rekordní byla ve čtvrtek volební účast. Podle dosavadních informací po sečtení 99,89 procenta hlasů přišlo k urnám 81,94 procenta z 5,5 milionu voličů. To je o sedm procentních bodů více než při volbách v září 2015. Rozdílně lidé podle listu El País hlasovali ve čtyřech provinciích Katalánska. Zatímco v provincii Barcelona a Tarragona většinu hlasů získali zastánci stran vystupujících proti nezávislosti regionu, v provinciích Girona a Lleida obdrželi většinu separatisté.

Vzhledem k vysokému volebnímu zisku koalice Společně pro Katalánsko má velkou šanci stát se kandidátem na katalánského premiéra opět Carles Puigdemont. Ten je ale nyní v Belgii a po návratu do Španělska mu hrozí zatčení, protože ho španělská prokuratura viní ze vzpoury kvůli separatistickým snahám. Stejně jako je trestně stíhána celá bývalá katalánská vláda, kterou Madrid koncem října kvůli snahám o nezávislost Katalánska sesadil.

„Španělsko je poraženo!“

Puigdemont z Bruselu vyzval španělskou vládu, aby s ohledem na výsledky čtvrtečních voleb v Katalánsku okamžitě zrušila přímou správu nad touto autonomní oblastí. „Španělsko je poraženo. Katalánské vítězství musí být pro Rajoye opravdovou fackou,“ neodpustil si ve svém projevu narážku na španělského premiéra Mariana Rajoye.

Puigdemont rovněž prohlásil, že Evropa bude muset vzít na vědomí výsledek voleb v Katalánsku. V nich získaly tři separatistické strany absolutní většinu v regionálním parlamentu. Mluvčí Evropské komise v reakci uvedl, že pozice EU je neměnná a k výsledkům voleb se EU nebude vyjadřovat. Představitelé unijních institucí v předchozích týdnech vyjadřovali promadridský postoj, tedy pro jednotu Španělska. Nezávislé Katalánsko podle nich nikdo v EU neuzná.

Mluvčí Merkelové: Je nutné ctít španělskou ústavu

Německo k tomu dodalo, že je třeba respektovat španělskou ústavu. „Doufáme, že současné rozdělení katalánské společnosti se podaří překonat a že bude za spolupráce všech politických sil ve Španělsku možné nalézt společnou budoucnost,“ uvedla v pátek Ulrike Demmerová, mluvčí německé vlády kancléřky Angely Merkelové. „Jakákoli (katalánská) vláda bude muset jednat na základě vlády práva a španělské ústavy,“ dodala.

Katalánský expremiér Puigdemont je přitom prý připraven k dialogu se španělským premiérem Rajoyem kdekoli kromě Španělska, kde mu hrozí zatčení. Prohlásil rovněž, že dostane-li od Madridu záruky, do Španělska se vrátí. Jednat chce o důsledcích uplatnění ústavního článku 155, na jehož základě Madrid převzal správu Katalánska.

„Ze zřejmých důvodů jsem připraven setkat se s panem Rajoyem v Bruselu nebo na jakémkoli jiném místě v Evropské unii kromě Španělska,“ řekl Puigdemont. Ve Španělsku mu hrozí stíhání za vzpouru. Spolu s několika členy katalánské vlády uprchl v říjnu do Belgie.

Nová éra, raduje se Puidgemont

Podle Puigdemonta čtvrtečními volbami začala pro Katalánsko „nová éra“. Rajoy dosud se separatisty jednat odmítal, dokud nebudou své politické cíle hájit v rámci španělské ústavy. Ta jednostranné odtržení žádného ze španělských regionů nepovoluje.

„Jako premiér Katalánska chci poblahopřát svému lidu k dnešnímu výsledku, který je neoddiskutovatelný,“ prohlásil v Bruselu v reakci na čtvrteční volby Puigdemont. „Vyhráli jsme volby ve výjimečné situaci, s kandidáty ve vězení a s vládou v exilu,“ řekl také Puigdemont, který je několik týdnů v Belgii se čtyřmi ministry své vlády. Tu Madrid koncem října sesadil kvůli snahám o nezávislost Katalánska.

„Zítra musí být článek 155 pozastaven a musí být osvobozeni vězni,“ prohlásil také Puigdemont. Dodal také, že jeho vláda bude pokračovat tam, kde skončila před použitím článku 155. Vězni měl na mysli dva katalánské exministry, kteří jsou ve vazbě od začátku listopadu, a dva aktivisty, kteří jsou ve vězení už od poloviny října. Všichni jsou, jako celá katalánská vláda, obviněni ze vzpoury.

Čtěte více: Bouřlivé Katalánsko - 7 důvodů, proč tam vycestovat!

ivoadler ( 22. prosince 2017 14:18 )

Zcela v duchu demokratické tradice je nejlepší vítěze voleb zavřít. Však on přijde k rozumu!

Zobrazit celou diskusi