Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Bouře v Katalánsku: Španělská policie uzavřela volební místnosti, dav obsadil školy

Autor: ČTK - 
30. září 2017
14:45

Španělská policie uzavřela většinu z 2315 škol, které měly v neděli posloužit jako hlasovací místnosti při referendu o nezávislosti Katalánska. Plán katalánské regionální vlády uspořádat hlasování, které zakázal španělský ústavní soud, v sobotu španělský ministr zahraničí Alfonso Dastis označil za „výsměch demokracii.

Předseda katalánské regionální vlády Carles Puigdemont požádal v sobotu večer, jen několik hodin před kontroverzním referendem o nezávislosti Katalánska, o zprostředkování dialogu s ústřední vládou v Madridu. Podle agentury AFP by od uspořádání nedělního hlasování ustoupil jen v případě, že by se dohodl se španělskou vládou na jiném termínu. Premiér Mariano Rajoy ovšem dosud dával najevo, že referendum, které španělský ústavní soud zakázal, odmítá za všech okolností.

Puigdemont neuvedl nikoho konkrétního, kdo by se onoho zprostředkování měl ujmout. Podle AFP ale měl na mysli Evropskou unii. V neděli ovšem podle jeho slov nedojde k tomu, že by stoupenci referenda všeho naráz nechali a šli domů.

O tom, zda se hlasování uskuteční, panují v Katalánsku pochybnosti poté, co policie zablokovala více než polovinu škol, jejichž třídy měly sloužit jako volební místnosti. Jordi Sánchez, vůdce strany Katalánské národní shromáždění (ANC), která usiluje o odtržení Katalánska, v sobotu řekl, že vzhledem k opatřením španělských úřadů by i účast jednoho milionu, tedy méně než pětiny z celkového počtu katalánských voličů, byla úspěchem.

O ohrožení referenda hovořil organizátor občanské akce, při níž voliči obsadili desítky škol ve snaze zabezpečit je před policejním záborem. Z celkového počtu více než 2300 škol jich ovšem aktivisté podle španělských médií obsadili jen 163. Pokud se tento počet nezvýší, bude pro mnoho lidí obtížné hlasovat, upozornil Ramón Font.

Policie dala lidem okupujícím školy ultimátum do neděle 06:00 SELČ, aby je opustili. Úřady hodlají budovy v neděli každopádně zablokovat, aby do nich nikdo nemohl za účelem hlasování vejít. Opustit je ale bude možné kdykoli, vzkázaly.

26 tisíc policistů proti referendu

V Katalánsku je přes víkend nasazeno 26 tisíc policistů, kteří se mají postarat o to, že se referendum v neděli neuskuteční. Katalánský premiér Puigdemont však agentuře Reuters v pátek řekl, že vše je připraveno k tomu, aby lidé mohli vyjádřit svůj názor.

Většina Katalánců si referendum přeje, ale podle posledních průzkumů by pro nezávislost hospodářsky nejsilnějšího regionu Španělska hlasovalo jen 44 procent lidí.

Šéf španělské diplomacie Dastis dnes v rozhovoru s agenturou AP řekl, že snahy katalánské vlády jsou výsměchem demokracii a jdou proti cílům a myšlenkám, které sleduje Evropská unie. Referenda podle něj bývají ve skutečnosti „oblíbeným nástrojem diktátorů.

V centru Barcelony v sobotu demonstrovalo několik tisíc lidí za zachování španělské celistvosti. Lidé mávali katalánskými a španělskými vlajkami a skandovali: „Nenechte se zmást, Katalánsko je Španělsko“. Zároveň vyzývali Puigdemonta k demisi.


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jardah775 ( 30. září 2017 15:08 )

Demokracie plnou držku,ale nesmí se jich to týkat (Solana a EU)!Když jí mají prokázat v praxi, tak mají problém!!! Když to nejde po dobrém,možná bude dobré se vrátit k praxi minulých let!!!

Zobrazit celou diskusi