Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C

Expremiér se opil tak, že zaspal klíčové hlasování. Kolegové ho budili marně

Autor: Darina Jíchová - 
25. srpna 2017
13:10

Současný australský premiér Malcolm Turnbull hodně vyčinil svému předchůdci Tonymu Abbottovi. Podle Turnbulla se Abbott v roce 2009 nemohl dostavit do parlamentu, protože byl příliš opilý. Abbott tuto historku potvrdil. Řekl, že ještě v době, kdy byl stínovým ministrem, kvůli opilosti nebyl schopný přijít na jednání.

Jeho tehdejší nepřítomnost vyvolala řadu dohadů, nikdo přesně nevěděl, proč se Abbott neúčastnil zásadního hlasování. Bylo přitom dost podstatné, neboť ve světě zrovna probíhala hospodářská krize a poslanci chtěli schválit případná ekonomická opatření. Turnbull nastalou situaci popsal jako nepřijatelnou.

„Nemohli jsme nic dělat,“ řekl při rozhovoru v rádiu 3AW Turnbull, „Tony přiznal, že se ho kolegové ze strany pokoušeli vzbudit, ale nepodařilo se jim to,“ dodal, že Abbottovo jednání bylo nepřípustné, hlavně proto, že hlasování bylo skutečně podstatné.

„Lehl jsem si a najednou bylo ráno“

„Zklamal mě, nemůžu si vybavit, zda se stalo, že by někdo byl tak opilý, že by nepřišel. Věděl, že budeme rozhodovat o něčem důležitém. Tony se pak přiznal, dobře ví, že to byla chyba,“ řekl premiér.

Abbott řekl, že v předvečer volby on a jeho kolegové vypili několik lahví vína. „Jednalo se o vyhrocenou situaci, vypil jsem víc, než jsem měl. Pamatuji si, že jsem si lehl a najednou bylo ráno.“ Wayne Swan, který byl v roce 2009 vicepremiérem, to Abbottovi nemůže odpustit. „Tony prospal to nejdůležitější jednání za posledních padesát let.“

Abbott je přísný katolík a konzervativec, funkci premiéra zastával v letech 2013–2015. V politické sféře působí i nadále, v loňském roce byl znovuzvolený do parlamentu. Jeho názory, například nesouhlas s registrovaným partnerstvím, jsou však v rozporu s liberálnějším Turnbullem. 

gabreta ( 25. srpna 2017 14:24 )

A hele. Kalousek má kolegu!!!

Zobrazit celou diskusi