Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nemoc muže sžírá zaživa: Přišel o obě nohy, možná mu amputují i ruce

Autor: nka - 
6. dubna 2017
11:39

Obě nohy museli lékaři amputovat muži, kterého napadla masožravá bakterie. Pacient se nakazil během návštěvy příbuzných v Austrálii, kvůli agresívní infekci navíc možná přijde i o paže. 

Terry Pareja (65), který pochází z Filipín, onemocněl před měsícem. Tehdy ho na návštěvě u příbuzných v jižní Austrálii kousl do nohy pavouk, který má slabý jed a jeho kousnutí běžně způsobuje pouze lehké zarudnutí a svědění.

Amputace neznamená konec života. Podívejte se, jak tančí dívka, která přišla o nohu pod kolenem
Video  Gabi si splnila svůj velký sen...  - YouTube.com
Video se připravuje ...

Parejovi do druhého dne otekla celá končetina, s návštěvou lékaře ale otálel, protože byl víkend. Když pak v pondělí konečně vyhledal odbornou pomoc, bakterie se už v ráně natolik pomnožily, že ani rázná léčba antibiotiky infekci nedokázala zastavit.

Lékaři u něj diagnostikovali nekrotizující fascitidu, závažné onemocnění, které asi v polovině případů končí smrtí.

Chirurgové mu nejdřív museli amputovat pravou nohu, pak i levou a stále hrozí, že přijde i o ruce. „Sžírá ho to zaživa, doslova,“ řekla britské BBC dcera nemocného. „Bude muset zůstat v nemocnici nejméně rok,“ dodala s tím, že otci navíc začaly selhávat ledviny.

Protože léčba je drahá, dcera požádala veřejnost o pomoc a na internetu vybrala už přes 37 tisíc australských dolarů (asi 700 tisíc korun).

Nekrotizující fascitidu způsobuje streptokok skupiny A, který je běžnou součástí kožní mikroflóry. Když se ale po poranění dostane do podkoží, může u oslabených pacientů začít rozežírat rozsáhlé oblasti kůže, cév i svalových obalů. Jedinou záchranou pak bývá amputace poškozené končetiny. „Jakmile se nekrotizující fascitida jednou rozvine, šíří se v tkáních velice rychle,“ řekl australský lékař Mark Walker.

Rodina postiženého muže poukázala na to, že poškození tkáně mohl způsobit i jed pavouka. To ale lékaři považují za nesmysl.

sores ( 6. dubna 2017 15:38 )

Příšerný osud, jestli to byl slušný a hodný člověk tak to je mi ho hodně líto, jelikož to by si zasloužil jedině co má chování do.bytka,krade a podvádí.

ivanak ( 6. dubna 2017 14:29 )

No nevím,možná by bylo líp,kdyby už jeho trápení skončilo.Nevidím v takovéto léčbě budoucnost pro toho člověka.Bez nohou,bez rukou a dále se ještě neví.Tak to se omlouvám,ale volila bych spánek na věky.

agfor ( 6. dubna 2017 13:02 )

Pán má štěstí, že se neléčí v nemocnici v Mostě. Tam by ho už dávno zabili vrazi v bílých pláštích.

Zobrazit celou diskusi