Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

„Mír berete jako samozřejmost.“ Přeživší Nagasaki a Hirošimy chtějí zničit jaderné zbraně

Autor: Mii - 
10. srpna 2017
15:20

Vyhrocená situace mezi USA a KLDR vyvolává společně s informacemi americké rozvědky o postupu severokorejského jaderného programu obavy, že by skutečně mohlo dojít k nukleární válce. To je od současníků velmi nezodpovědné, myslí si přeživší útoků na japonská města Nagasaki a Hirošimu. Své pocity k aktuální situaci vyjádřili pro časopis Time.

Je to jen pár dní, co si svět připomněl 72. výročí shození jaderných bomb na města Nagasaki a Hirošimu a hrůzy, které tento krok, jenž se odehrál v závěrečné fázi druhé světové války, přinesl. Přesto se současná společnost nachází jadernému střetu blíž, než kdy před tím.

Své si o tom myslí lidé, kteří výbuch jaderné bomby zažili na vlastní kůži. Shodují se, že podobné zbraně už dávno neměly existovat. Současnou situaci nevidí moc pozitivně.

„Drazí mladíci, kteří jste nikdy nezažili válku, mám pro vás vzkaz. Válka začíná skrytě. Pokud máte pocit, že přichází, už je pozdě. Japonsko je jediný národ, který kdy zažil atomový útok. Musíme proto o to víc dát najevo, že jaderné zbraně nemohou s lidstvem koexistovat,“ vysvětluje 78letý Takato Michishita. Útok přežil jen díky tomu, že ten den náhodou zůstal doma a nešel do školy.

Video  Takhle vypadal výbuch nad Hirošimou: Lidé se „vypařili“, zbyla jen stavba od Čecha  - Blesk - Jaroslav Šimáček, hudebnibanka.cz
Video se připravuje ...

Podle něj ve válce nejvíce utrpí ti nevinní. „Hlavními oběťmi války jsou obyčejní civilisté. Vy všichni, kteří jste ty hrůzy nezažili – obávám se, že mír berete jako moc velkou samozřejmost. Bude zle,“ pokračoval.

Zákaz jaderných zbraní v nedohlednu

Yoshiro Yamawakti (83) našel svého otce po útoku mrtvého. Výbuch jeho tělo téměř spálil. „Pokud se chcete dozvědět, jak hrozné jaderné bomby jsou, navštivte atomová muzea v Hirošimě a Nagasaki, čtěte archivní materiály a poslouchejte vyprávění pamětníků,“ radí muž.

„Jaderné zbraně by nikdy v žádném případě neměly být použity proti lidem. Jaderné velmoci jako USA a Rusko ale tyto zbraně hromadí a mají jích několik tisíc. A co je nejhorší, jsou násobně silnější než ty původní. Musíme je zničit. Politici ale mají problém se dohodnout a zákaz je v nedohlednu,“ dodal.

I on je ze všeho sklíčený. „Rezignoval jsem, že se během svého života absolutního zákazu jaderných zbraní dožiji. Modlím se, ať budoucí generace dostanou víc rozumu a vytvoří bezpečnější svět,“ uzavřel.

Pamětník: Lepší zítřky? Modlím se za ně

Všichni lidé, kteří byli svědky útoku, popisují stejnou věc – náhlý záblesk světla, tepelnou a tlakovou vlnu a okamžitou scenérii totální destrukce. Na zemi se povalovala těla mrtvých nebo umírajících lidí. Mnoho těch, kteří přežili, trpěli kvůli radiaci do konce života závažnými zdravotními problémy.

Komplikace potkaly i 86letého Fujio Tirokoshiho, který po útoku skončil několik dní v kómatu. Doktoři mu předpovídali, že kvůli závažným zraněním brzy zemře. Jako jeden z mála měl ale štěstí.

„Říkali mi, že se nedožiji 20 let. No a vidíte, je mi 86 let a jsem pořád tady. Nejvíc ze všeho bych si přál na celou věc zapomenout, ale velká jizva přes celý můj krk mi to nedovoluje. Válka je hrozná věc, nemůžeme si dovolit jí obětovávat lidské životy. Každý den se modlím, ať se už nikdy nic takového nestane,“ svěřil se Tirokoshiro.

rancer ( 10. srpna 2017 15:56 )

Ten Japonec má pravdu: Během poslední fáze, druhé světové války v Pacifiku shodily Spojené státy americké 6. a 9. srpna 1945 dvě atomové bomby na japonská města Hirošimu a Nagasaki. I po šesti měsících intenzivního strategického bombardování 67 japonských měst odmítala japonská vláda přijmout ultimátum předložené Postupimskou deklarací. Podle nařízení prezidenta Harryho Trumana svrhlo americké armádní letectvo v pondělí ráno 6. srpna 1945 na město Hirošima atomovou pumu Little Boy. O tři dny později následovalo svržení pumy, nazvané Fat Man, na Nagasaki.Tyto dvě jaderné pumy jsou jedinými jadernými zbraněmi, které kdy byly použity ve válce. V prvních dvou až čtyřech měsících po shození bomb zemřelo v Hirošimě 90 000 – 166 000 lidí a v Nagasaki 60 000 – 80 000, z toho v každém městě téměř polovina zemřela v prvním dni. Zdravotnické oddělení Hirošimy odhaduje, že lidé kteří zemřeli v první den, v 60 % zemřeli na ozáření nebo uhořeli v plamenech, ve 30 % zahynuli pod padajícími troskami a v 10 % z ostatních příčin. Během dalších měsíců vzrostl počet úmrtí na popáleniny a nemoc z ozáření způsobenou radiací. Z pozdějších pravděpodobnějších výzkumů vyplynulo, že 15-20 % zemřelo na ozáření, 20-30 % na popáleniny a 50-60 % z ostatních příčin. Většina lidí, kteří v obou městech zahynuli, byli civilisté........AMERICKÝ VÝVOZ DEMOKRACIE A PRÁVA...... Ovšem dnešní Havlovo mládež si myslí, že USA udělay dobře.

Zobrazit celou diskusi