Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čech postavil dům, co přežil apokalypsu. Sobotka se mu poklonil v Hirošimě

Autor: Jaroslav Šimáček - 
30. června 2017
10:50

Na místo jaderné katastrofy, kde zemřeli a trpěli za druhé světové války lidé po svržení atomové pumy, se vydal na závěr státní návštěvy Japonska český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Silné momenty prodchnula i národní hrdost. Na architekta Jana Letzela, jenž v první půlce 20. století postavil v Hirošimě dům, který ustál jaderný výbuch.

Hirošima je mementem posledního válečného atomového útoku. Tedy jeho první vlny, druhá – o něco méně ničivá, ale opět smrtonosná – dopadla na Nagasaki. Hrozba jaderné války se od té doby několikrát vrátila, ale naštěstí nenaplnila. 

Jako památník této tragédie nese Hirošima dodnes i českou stopu. Atomový dóm, který projektoval a postavil český architekt Jan Letzel, rodák z Náchoda. Jde o první dům, který přežil výbuch. Byť notně poničen, ale zůstal stát a nezhroutil se. Právě na toto místo zavítal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na závěr návštěvy Japonska.

Sobotka: Událost z učebnic se rozpadá do tisíců osudů

Česká delegace překonala v Japonsku stovky kilometrů. Z Tokia přes Kjóto do Hirošimy. Pohodlně, dvěma cestami šinkanzenu. Na závěr své vůbec první japonské mise Sobotka navštívil po Tokiu a Kjótu Hirošimu, opředenou smutnou historií. 

„Člověk si tady uvědomí, jak se celá ta událost, kterou známe z učebnic dějepisu, rozpadá do osudů tisíců jednotlivých lidí, tisíců rodin, které byly zasaženy bombardováním. Myslím si, že je to obrovské memento veškerých válek,“ uvedl Sobotka.

A český premiér připomínal utrpení obyčejných, běžných lidí během těchto konfliktů. Sám vyrůstal v době, kdy se svět bál další světové války. „Patřím ke generaci, která vyrůstala ve stínu jaderné hrozby, protože tady byly dva bloky – východní a západní,“ připomněl v Japonsku český premiér.

I dnes existují jaderná rizika, připomněl Sobotka. Například severokorejský komunistický režim diktátora Kim Čong-una, který se podle něj „vymyká kontrole“. Právě v Japonsku jde o pořádně živé téma, říkal premiér – protože rakety KLDR dopadají právě do Japonského moře.

Dům českého architekta přestál explozi

Na Hirošimu svrhli Američané bombu pojmenovanou Little Boy, tedy Malý chlapec. Jako první od epicentra přežil její výbuch Průmyslový palác. Sobotka několikrát během dne i při závěrečné tiskovce ke své návštěvě Japonska připomněl, že to byl právě architekt Jan Letzel, kdo palác navrhl a postavil.

Ačkoli u nás Letzel není tak známý, u Japonců se těší dodnes vážnosti, říkal Sobotka. „Řadu let tady v Japonsku působil, podílel se na návrzích nebo stavbách celé řady budov včetně tady této,“ ukazoval Sobotka na atomový dóm, který se přitom nacházel jen zhruba 150 metrů od epicentra výbuchu. „Z této budovy se nakonec stal symbol, který je známý po celém světě, symbol hirošimské tragédie,“ doplnil.

VIDEO: Sobotka v Hirošimě a známý dům českého architekta, který ustál výbuch

Řádně pyšný byl přitom na náchodského rodáka Letzela i náchodský starosta a poslanec Jan Birke (ČSSD), který se Sobotkou do Japonska vyrazil také. „Máme tady významného rodáka,“ říkal Birke českým novinářům u architektova domu.

„Mezi Náchodem a Hirošimou je nesmazatelné pouto. Je to české pouto, ale zároveň i náchodsko-hirošimské,“ pokračoval s tím, že by se mohlo utvořit nové partnerství mezi těmito městy. Minimálně v kultuře, kdy by se náchodské pěvecké sbory mohly v budoucnu vydávat směr Asie. „Japonská strana má nesmírně ráda českou kulturu,“ připomněl Birke.

Mezi 1000 Buddhy

Česká delegace se v rámci posledního dne vydala obdivovat i japonskou kulturu – na ostrov Miayjimu, kde Sobotka a spol. navštívili svatyni Itsukushima. Jednu ze tří slavných japonských scenérií „Nihon sakei“, která patří do UNESCO.

Návštěvě Hirošimy předcházel jiný vhled do japonské kultury. Ve čtvrtek zavítal Sobotka do Kjóta, kde měl v programu prohlídku chrámu Sanjusangendo s tisícovkou soch Buddhů a Shogunský palác.

Dvanáctičlenná skupina české delegace včetně ministrů Daniela Hermana (KDU-ČSL) a Jiřího Havlíčka (ČSSD) byla následně ubytována v luxusním a bedlivě střeženém státním resortu pro prominentní hosty State Guests House. Sobotka si zde vychutnal i tradiční japonský čajový obřad.

VIDEO: Sobotkova mise v Japonsku: Tokio, Hirošima, šinkazen i saké

barracuda.sro ( 30. června 2017 13:21 )

Tak to jde Sobotkovi nejlépe klanění a lezení do pr.delí !

asijo ( 30. června 2017 11:29 )

Kam vkročí USA a přinesou tu svoji demokracii,tam zůstanou ruiny.

adamice ( 30. června 2017 11:11 )

Sobotko, vrať se rychle domů a přestaň zneužívat pohostinnosti Japonců za státní peníze.Vždyť se tam ani nedomluvíš, protože žádný cizí jazyk neumíš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa