Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Eiffelova věž cílem teroristů: Mladý pár tam chtěl útočit jménem ISIS

Autor: bru/ČTK - 
13. února 2017
15:48

Mladý pár zatčený v pátek na jihu Francie spolu s dalšími dvěma osobami podezřelými z terorismu přiznal, že chystal v zemi atentát. Jeho terčem mohla být podle zadržených Eiffelova věž. S odvoláním na zdroje blízké vyšetřování to dnes uvedl francouzský týdeník L´Express. Jako další možné cíle 16letá Sarah a 20letý Thomas, oba považovaní za radikální francouzské muslimy, prý zvažovali i jiné památky a také vojáky.

Říkají, že chtěli udeřit na Eiffelovu věž, aby zapůsobili na veřejnost. Hovoří o několika dalších terčích, například o vojácích na jihu Francie,“ řekl listu jeden ze zdrojů. Zároveň ale varoval před unáhlenými závěry, protože tvrzení zadržených se v průběhu výslechů mění a jejich údajný konkrétní plán útoku se zatím nepodařilo potvrdit.

Policie zatkla v pátek v oblasti města Motpellier čtyři osoby, z nichž jednu krátce poté bez komentáře propustila. Média označují všechny zbylé podezřelé za francouzské občany. Kromě mladé dvojice zůstává ve vyšetřovací vazbě 33letý muž, který se ale na případné přípravě atentátu nejspíš nepodílel. Policie při domovní prohlídce u přítele mladé islamistky našla látky k výrobě výbušnin.

Mladík byl na seznamu potencionálně nebezpečných radikálů od roku 2015, kdy se pokusil odjet do Sýrie a Iráku, kde působí skupina Islámský stát (ISIS). Na dvojici podle vyšetřovatelů upozornila sama dívka, která konvertovala k islámu, velmi se radikalizovala a ve videu se nedávno přihlásila k teroristickému hnutí ISIS a slíbila mu věrnost. Podle vyšetřovatelů pár připravoval náboženskou svatbu, po které by muž v nejbližší době spáchal sebevražedný atentát ve Francii a žena by odjela za ISIS jako „vdova mučedníka“.

Rodiče Sarah jsou podle stanice RTL rozvedeni, matka řeckého původu žije s dcerou v Monpellier, otec v Paříži. Nikdo z nich nepraktikuje islám. Matka tvrdí, že nezletilá dcera je nevinná, že je jen naivní a nechala se zmanipulovat muslimským přítelem. Podle prokuratury ale vše ukazuje na to, že dívka nejen dobře věděla, oč jde, ale sama projevila iniciativu.

Francie zažila v posledních dvou letech sérii atentátů, při nichž převážně francouzští islamisté povraždili více než 230 lidí. V zemi platí od prosince 2015 výjimečný stav a vláda připouští, že přetrvává hrozba teroristických atentátů v zemi. Tato hrozba bude podle úřadů zvlášť aktuální v době konání nadcházejících prezidentských a parlamentních voleb.

Paříž má ještě v živých vzpomínkách útok ISIS na Bataclan:


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jarda304 ( 13. února 2017 16:46 )

natahali si je tam jako slouhy, aby na ně makalli např. na zametání ulic a pod. a nějak se jim to nepovedlo. Doufejme, že budeme chytřejší a z tohoto si vezmeme poučení. jen blbec opakuje chyby, že sluníčkáři a knížepáně

PETR_50 ( 13. února 2017 16:01 )

Co chtěli a chtějí doma francouzové a pařížané mít, to tam mají!!! Zase je to jen jejich věc!!!

Zobrazit celou diskusi