Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Turci už ví, kdo na Nový rok střílel v klubu. Jméno ale neřeknou

Autor: Alexandr Božilov - 
4. ledna 2017
11:23

Turecké úřady už znají identitu muže, který na Nový rok při teroristickém útoku v istanbulském nočním klubu zavraždil 39 lidí. Ve středu ráno to pro agenturu Anadolu uvedl turecký ministr vnitra Mevlut Cavusoglu. Jméno ani národnost útočníka však neprozradil.

Během úterka se v médiích vyrojily spekulace, že by za útokem mohl stát 28letý muž z Kyrgyzstánu. Tyto informace však vyvrátily kyrgyzské úřady, které muže vyslechly a následně uvedly, že s tragickými událostmi v Istanbulu nemá nic společného.

Podle agentury Anadolu zatkly turecké úřady během úterní noci dalších pět údajných členů Islámského státu (ISIS). Celkem je tak v souvislosti s novoročním útokem na klub Reina zadržováno 21 lidí. Samotný střelec, který se před útokem natočil na známém istanbulském náměstí Taksim, je však stále na útěku.

Turecké úřady zveřejnily další fotku podezřelého. Turecké úřady zveřejnily další fotku podezřelého. | ČTK

K útoku na populární noční klub Reina v Istanbulu došlo zhruba hodinu po silvestrovské půlnoci. Muž vybavený útočnou puškou tam začal střílet do lidí oslavujících příchod nového roku. V klubu se v té chvíli nacházelo asi 600 hostů. Útočník, který následně zmizel v ulicích Istanbulu, připravil o život 39 lidí ze 14 různých států a dalších 70 zranil. Někteří ze zraněných jsou stále v kritickém stavu, takže počet obětí může ještě vzrůst. K útoku se přihlásili radikálové z ISIS. Teroristický čin je prý odveta za vojenské angažmá Ankary v syrském konfliktu.

Zobrazit celou diskusi