Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

IS přišel o svého kata? Bývalý raper Kassim byl zřejmě zabit při náletu

Autor: ČTK - 
11. února 2017
08:47

Francouzský džihádista Rachid Kassim (30) podezřelý z osnování teroristických útoků ve Francii byl tento týden zřejmě zabit v Iráku při leteckém úderu mezinárodní koalice vedené Spojenými státy.

Americká armáda oznámila, že Kassim byl terčem útoku nedaleko iráckého města Mosul. „Vyhodnocujeme výsledky útoku a poskytneme více informací, jakmile budou k dispozici,“ uvedl mluvčí Pentagonu. O tom, že měl být útok úspěšný, informovaly zdroje agentury AFP.

Kassim je podezřelý, že podnítil vraždu policisty a jeho partnerky, spáchanou 13. června v Magnanville u Paříže, stejně jako podřezání pětaosmdesátiletého kněze v kostele v Saint-Etienne-du-Rouvray z 26. července. Kassim prý také řídil komando tří žen, dopadené na počátku září po odhalení auta s plynovými bombami v Paříži. Je také podezření, že byl jedním z podněcovatelů kamionového útoku v Nice loni v létě.

Coby kanál propagandy používal zejména brutální videa zveřejňovaná na zašifrované aplikaci Telegram, která byla francouzskými tajnými službami prolomena loni v září. Jedno video bylo zveřejněno právě po červencovém masakru v Nice. Na videu Kassim, který jako mládežnický vůdce v Roanne u Lyonu začínal jako amatérský raper, zavraždil dva syrské vězně a stejné činy vyhrožoval spáchat i ve Francii.

Rodilý Francouz, syn alžírských přistěhovalců, se radikalizoval po cestě do Alžíru. Po návratu natočil dvě krvelačné písně a dál zosnoval plány na útoky ve Francii. „Ale nešlo to, policie o mně věděla a neustále mě sledovala. Byli mi v patách, i když jsem šel nakoupit. Když jsem šel běhat, běželi za mnou vždy dva policisté. Došlo to tak daleko, že jsem před rokem musel utéct do Sýrie,“ prohlásil před časem v bizarním interview s expertem na extremismus Amarnathem Amarasingamem působícím ve Washingtonu.

S sebou vzal Kassim i svou ženu a tři děti. „Nechal jsem doma úplně všechno. Nejsmutnější je, že jsem se musel rozloučit se svou kočkou. Měl jsem ji moc rád a stýská se mi po ní,“ dodal. „Zabít zvíře by bylo mnohem těžší, asi bych to ani nedokázal. Ale podříznout hrdlo bezvěrci a nepříteli Alláha mě vždy naplňuje radostí,“ vzkázal tehdy Kassim.

fotrpjotr ( 11. února 2017 10:49 )

"Zřejmě" ,kolik padlo civilistů zřejmě zapomněli spočítat.

krtekzhor ( 11. února 2017 09:53 )

 doufám že se smaží v pekle kretén

santikxauz ( 11. února 2017 09:47 )

Vychovali a zabili.

Zobrazit celou diskusi