Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Válka gangů v brazilském vězení. Po vzpouře trestanců 60 mrtvých

Autor: jer, ČTK - 
2. ledna 2017
18:25

Nejméně 60 trestanců zahynulo během vzpoury ve věznici ve městě Manaus na severozápadě Brazílie. Novou bilanci v neděli podle agentury AP oznámil Sérgio Fontes, který je velitelem bezpečnostních složek v brazilském státě Amazonas, kde se krveprolití odehrálo.

Bezpečnostní složky nevyloučily, že v nápravném zařízení najdou ještě další oběti bojů mezi znepřátelenými drogovými gangy. Neupřesněný počet trestanců, který zneužil chaosu, je navíc na útěku.

Vzpoura ve věznici v Manausu, metropoli brazilského státu Amazonas, začala už v neděli večer místního času. Kontrolu nad zařízením se vězeňské službě podařilo obnovit v pondělí kolem 8:40 místního času (13:40 českého času). Vězni se nakonec vzdali a složili zbraně.

Podle Fontese vzpouru vyvolaly střety mezi příslušníky dvou konkurenčních drogových gangů. Několik obětí podle něj útočníci sťali. Fontes řekl, že nynější násilnosti jsou největším vězeňským masakrem v historii státu Amazonas.

Mezinárodní organizace Brazílii kvůli vězeňskému systému často kritizují. Vzpoury v přeplněných věznicích a útěky vězňů nejsou výjimečné. V neděli z jiné věznice v Manausu uprchlo 87 trestanců.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi