Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mučí Erdogan vězně? Turecko odsouvá kontroly. O bití prý existují důkazy

Autor: bru/ČTK - 
22. září 2016
13:59

Turecko odložilo návštěvu zvláštního zpravodaje OSN pro boj proti mučení Juana Méndeze plánovanou na polovinu října. Turecká vláda navrhla, ať zástupce OSN vykoná tuto kontrolu ve věznicích „v listopadu či prosinci“. Méndezovi ale končí mandát v této funkci 31. října. Informoval o tom dnes turecký deník Hürriyet.

„Vzhledem k tisícům zatčení, k nimž došlo po pokusu o státní převrat z 15. července 2016, a vzhledem k informacím o přeplněných věznicích a špatných podmínkách v mnoha detenčních zařízeních je moje návštěva nanejvýš důležitá,“ uvedl Méndez v prohlášení na stránkách OSN. Ankara cestu odložila proto, že vláda „je příliš zaneprázdněna, než aby se mohla návštěvě z OSN věnovat“, uvedla agentura AFP.

Amnesty International: Máme důkazy o mučení

Méndez rovněž řekl, že chápe enormní nasazení turecké vlády po červencovém pokusu o puč. Posunutí návštěvy je však podle něj špatným signálem, neboť lidská práva musí být dodržována i za výjimečného stavu. Ten turecká vláda vyhlásila v červenci a na jeho základě vydává dekrety, jimiž zbavila pracovního místa na 90 000 lidí, včetně soudců, policistů i učitelů.

Odložení cesty experta na boj proti mučení kritizoval i John Dalhuisen z organizace Amnesty International. „Po neúspěšném puči se objevily důvěryhodné důkazy, že zadržení jsou biti a mučeni,“ řekl Dalhuisen. Podle něj také panují špatné podmínky v přeplněných věznicích.

Turecko týrání vězňů odmítá

Ankara mučení či bití zadržených popírá. Přeplněné věznice jsou ale faktem. Po pokusu o puč totiž režim zatkl několik desítek tisíc lidí. Poté byl vydán dekret o propuštění 38 000 vězňů, kteří byli odsouzeni ještě před pokusem o puč z 15. července za méně závažné trestné činy.

Podívejte se, jak vypadal pokus o puč:

Zobrazit celou diskusi