Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Velký průzkum: 80 % lidí by nevadili uprchlíci. Nejvstřícnější jsou v Číně

Autor: ČTK, tmp - 
19. května 2016
06:51

Čína je z pohledu uprchlíků nejvstřícnější země, na druhém místě je Německo a na třetím Británie. Vyplývá to z průzkumu organizace Amnesty International, který byl ve čtvrtek zveřejněn v Londýně. Organizace se dotazovala 27 000 lidí ve 27 zemích a zjistila, že 80 procent dotazovaných by ve svém domě, v sousedství nebo ve svém městě uprchlíky uvítalo.

Česká republika do průzkumu zařazena nebyla. Z výpovědí dotazovaných Maďarů a Poláků ale agentura Reuters vyvozuje, že postkomunistické evropské státy se obávají, že by přistěhovalectví zejména z muslimských zemí rozvrátilo jejich homogenní společnost.

Nejméně vstřícné vůči imigrantům je Rusko. Pouhé jedno procento Rusů by bylo ochotno přijmout uprchlíky u sebe doma, přes 60 procent jich je proti jakémukoli přistěhovalectví.

Polovině Číňanů by nevadilo uprchlíky ubytovat

Tři čtvrtiny dotazovaných jsou přesvědčeny, že lidé prchající před válkou nebo pronásledováním by měli mít právo žádat v cizině o azyl. V průměru každý desátý dotazovaný by byl ochoten ubytovat imigranty u sebe doma. Mezi Číňany dosahuje tento ukazatel 50 procent.

Výsledky průzkumu podle Amnesty International ukazují, že většina států se v rozhodování o přistěhovalectví míjí s názorem vlastní veřejnosti. „Čelíme krizi vůdcovství. Nemáme mnoho lidí jako německá kancléřka Angela Merkelová, která se tváří v tvář opozici postavila za mezinárodní závazky v oblasti lidských práv,“ komentoval výsledky ankety generální tajemník Amnesty International Salil Shetty.

V první desítce států s nejvstřícnějším postojem vůči uprchlíkům jsou rovněž Kanada, Austrálie, Španělsko, USA a Chile. Pokud jde o Německo, které je druhé, pak téměř všichni dotazovaní v této zemi schvalují přijímání uprchlíků. V Británii je to 87 procent. Proti přijímání jakýchkoli uprchlíků se vyslovilo 17 procent ze všech 27 000 dotazovaných.