Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rusko a Čína masivně skupují zlato: Připravují se na pád dolaru?

Autor: mb - 
17. května 2016
19:13

Centrální banky Ruska a Číny v posledních měsících nakupují zlato v obrovských objemech. Dle analytiků se tak chtějí připravit na oslabení dolaru. Čína v „nákupní horečce“ dokonce předehnala Rusko, Peking za posledních 15 měsíců navýšil své zásoby zlata o úctyhodných 70 procent.

„Tohle je útok na mocný dolar. Ruský prezident Putin kupuje v tichosti zlato bez zbytečného rozruchu. Politici se bojí nové Studené války mezi Moskvou a Západem, ale ve finančním sektoru tato válka již začala,“ okomentoval německý list Die Welt hromadění zlata Ruskou federací.

Ruské zásoby zlata se od ledna 2015 navýšily o celých 21 procent, na nynějších 1460 tun. Chuť Moskvy nakupovat zlato rostla souměrně s tím, jak padaly ceny ropy. Ty ovšem v posledních měsících také zaznamenaly růst. Zatímco se barel ropy ještě v lednu prodával za rekordně nízkých 29 dolarů (zhruba 693 Kč), nyní je to již 49 dolarů (1171 Kč).

Rusy ale předčili Číňané, kteří nakupovali zlato opravdu ve velkém. Zatímco měl Peking v lednu 2015 „pouhých“ 1054 tun zlata, dnes je to již 1762 tun. Čína tak své rezervy zlata navýšila o zhruba 70 procent.

Zatímco ruská média spekulují o kolapsu dolaru, expert na obchod se zlatem George Milling-Stanley nákupní horečku Ruska a Číny nevnímá až tak dramaticky. „Čína má jen malé procento svých finančních rezerv uloženo ve zlatě, většinu mají schovanou v dolarových fondech. Z jejich pohledu jsou tak zranitelní vůči výkyvům kurzu dolaru, takže kupují zlato,“ tvrdí George Milling-Stanley, který dříve působil v organizaci Světová rada zlata a nyní pracuje jako investiční poradce.

„Rusko se snaží znovuvybudovat své zlaté rezervy a ve hře je samozřejmě i politický faktor. Dolar není jejich oblíbeným platidlem, takže nákup zlata dává smysl,“ dodává Milling-Stanley.I když Rusko a Čína nyní patří mezi největší kupce zlata, největší rezervy drahocenného kovu mají s velkým náskokem právě USA. Spojené státy mají ve svých sejfech přes 8 tisíc tun zlata. Druhé Německo „jen“ 3 381 tun. V první osmičce je pak kromě USA, Německa, Ruska a Číny ještě Francie, Itálie, Švýcarsko a Mezinárodní měnový fond.

Pro srovnání – Československo mělo po pádu komunistického režimu k dispozici 104 tun zlata. Po rozdělení země pak již samostatné České republice připadlo 70 tun.

Jenže Česká národní banka se rozhodla v 90. letech minulého století drahocenného kovu „zbavit“ a začala jej prodávat. Nyní má Praha k dispozici zhruba 14 tun zlata, což je méně než za první republiky v roce 1922.

Dle České národní banky „zlato přestalo vyhovovat potřebám ČNB“, jak píše instituce na svých stránkách. Výnosy z prodeje zlata pak byly údajně investovány „do přírůstku držby cenných papírů, jejichž celkové portfolio představuje rozhodující část devizových rezerv“.

Ať už mají Rusko a Čína –„úhlavní nepřátelé“ USA – jakékoliv důvody k nákupu zlata, Spojené státy tento týden přišly také s jedním zajímavým údajem. Vůbec poprvé od roku 1974 oficiálně zveřejnily, kolik vlastně dluží Saúdské Arábii. Jedná se o částku 116,8 miliard dolarů (zhruba 2,8 bilionu Kč). Ač se zdá suma astronomická, Saúdská Arábie rozhodně nepatří mezi největší věřitele USA, Rijádu patří v pomyslném žebříčku 13. příčka.

Nejvíce Spojené státy dluží právě Číně, pak Japonsku a Velké Británii. V případě Číny je to těžko uvěřitelných 1,3 bilionu dolarů (zhruba 31 bilionů Kč), Japonsku pak Američané dluží 1,1 bilionu dolarů (26,3 bilionu Kč).

lojzo ( 22. května 2016 19:09 )

r.1938 jsme měli 112 t zlata.Němci nám ukradli 6+14t zlata,po záboru pohraničí nám ukraali zlato i USA a Anglie!!!Anglánům i když jsme bojovali v anglii i za jejich svobodu jsme museli zaplatit za zbraně, střelivo,obuv,ponožky prostě vše co člověk potřebuje pro denní život.A čiši umírali i za Anglii,takže vidíme jaké jsou to hyeny!r.1982 nám bylo vráceno asi 18 mld v českém kurzu,takže výdělek pro nácky!Po roce 1989 jsme měli asi105 t zlata,zlaté historické kince nevyčíslitelné hodnoty .Po rozdělení ČSSR nám zůstalo 63,289 t zlataztráta pro nás byla 456,3 mld.Kč.Po podvodu TOŠENOVSKÉHO nám zůstalo 13,5 t zlataVláda prodala naše zlato za BEZCENNÉ německé dluhopisy.Za vlád Havla a Klause se ztratilo 56 t zata a zlatý poklad republiky,na který přispěl skoro každý čech tak,jako na stavbu Národního divadla!Vlády jen za zlato prodělaly 27 mld.To vše dělají zloději a podvodníci politické strany ODS,ČSSD,KDU ČSL,TOP 09,ZELENÍ,MODŘÍ,FIALOV9 dodnes bez vědomí národa a drží se jako lejno košile v politice jako zrádce KALOUSEK,který nemže být obžalován těmito politiky,neboť je má všechny v hrsti!Jsou stejní zloději jako ON!Nevyřešen osud 1,5 MILIONU zlatých SVATOVÍTSKÝ|CH mincí a dukátů z doby MARIE TEREZIE které mají nevyčíslitelnou hodnotu!!!Ukradli i zlato ze ŠKODOVKY a ZBROJOVKY!Tyto vlády od r.1990 rozkradly dle střízlivých odhadů 8-9 bilionů a nikdo není trestán!Proto se tam všichni tak drží a jsem plně přesvědčen že pře KALOUSEK-BABIŠ je jenom divadlo,jinak kdyby BABIŠ vše myslel jak říká,podal by sám na zloděje v politice žalobu a nedával by do své ho spolku na funkce ministrantů zrádce,kolaboranty a zaprodance jako MAXOVÁ,VRABEC,STROPNICKÝ,JOUROVÁ,ZLATUŠKA nebo europoslanec a prospěchář,propagátor USA a jejich válek který jde vždy za korytem Pavel TELIČKA,který podpořil smlouvu s USSA TTIP která je pro EU zničující a obzvlášť pro občany.Potraviny modifikované a větší šmejd jaký se dováží ze zemí EU Německa,Británie,Francie a jiných nácků,podporujících zbraněmi islám!Ďo

siroko ( 20. května 2016 10:56 )

Když bych si měl vybrat, co udělat s peněžní rezervou, tak bych ji investoval do stříbra. Je to v podstatě dnes ta nejlevnější věc na světě (ve srovnání se svou reálnou hodnotou) ta nejpodhodnocennější komodita na světě! Nejlepší investice za posledních 400 let! Na rozdíl od zlata, víc než polovina ročně vytěženého stříbra mizí v průmyslu (nejlepší vodič elektřiny, světla, nejlepší germicid) Je po něm masivní poptávka nejen v průmyslu (není adekvátní náhrada za něj) ale teď čím dál víc i u investorů (ví o něm jen 1 ze 100). Jestli je pravda, ze cena zlata neporoste (o čemž pochybuju), tak u stříbra to neplatí! Vloni sem viděl dokument, kde jeden investiční expert uvedl, že se jeho cena má po roce 2021 srovnat se zlatem, (ted je 75-krát levnější) do 1-2 let má nastat stříbrný zlom (silver peak). Za 15 let má být jako 1. kov na světě kompletně vytěžen a pak se jeho cena bude počítat v násobcích zlata! Michael Morris v knize "Co nesmíte vědět", píše, že se radil s experty a podle nich pravá cena stříbra by měla být 100 až 500-krát větší než je teď! Jelikož se s cenami drahých kovů manipuluje už dekády, nikdo jejich přesnou cenu nezná. Já sám v něm mám investováno už přes milion a ctvrt korun.

Zobrazit celou diskusi