Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Erdogan v OSN peskoval Brusel. Turecký prezident vychválil invazi do Sýrie

Autor: ČTK, ula - 
20. září 2016
21:40

Turecká invaze do Sýrie přinesla do dané oblasti stabilitu a mír a zároveň dodržuje syrskou integritu. Prohlásil to v úterý turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v rámci všeobecné rozpravy 71. zasedání Valného shromáždění OSN.

Prezident Turecka zároveň vyzval k okamžitému politickému řešení konfliktu v Sýrii a upozornil na bezpečnostní hrozby vyplývající z toho, pokud se tak nestane.
„Turecký vpád do severní Sýrie na počátku září vedl k nastolení míru, rovnováhy a stability v regionu, který ovládla beznaděj,“ řekl Erdogan.

Podle Erdogana EU neplní sliby

Prezident také vyzval světové představitele, aby přijali opatření proti „teroristické síti" islámského duchovního Fethullaha Gülena, jehož Ankara obviňuje ze zosnování červencového pokusu o převrat v Turecku. Gülen, jenž žije v USA od roku 1999 a obvinění odmítá, je podle Erdogana hrozbou pro celý svět.

„Vyzývám z tohoto pódia všechny naše přátele, aby urychleně přijali nezbytná opatření proti gülenistické teroristické organizaci, a to v zájmu bezpečnosti a budoucnosti jejich vlastních národů,“ řekl Erdogan.

Turecký prezident si také stěžoval na Evropskou unii, která podle jeho slov neplní svoje sliby ohledně obnovení rozhovorů s Tureckem o vstupu do této organizace.

Podívejte se na tureckou invazi do Sýrie:



Zobrazit celou diskusi