Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Čistky v Turecku pokračují: Vydali zatykače na 100 lidí z justice

Autor: bru/ČTK - 
22. září 2016
11:54

Turecká policie provedla dnes ráno razii v istanbulském justičním paláci, kde zatkla několik lidí. Učinila tak poté, co dnes prokuratura vydala zatykače na stovku zaměstnanců justice. Informovala o tom agentura Anadolu. Turecké ministerstvo práce dnes rovněž oznámilo, že propustilo na 785 svých zaměstnanců. Jde o další ze série čistek ve státní správě po červencovém pokusu o převrat.

V istanbulském justičním paláci, v němž sídlí několik soudů a úřadů prokurátorů, dnes ráno policie prohledala kanceláře zaměstnanců a jejich počítače. Několik lidí na místě zatkla na základě zatykačů, které vydal prokurátor na asi stovku zaměstnanců justice.

Důvod zatýkání? Podpora Gülena

Prokuratura viní zadržené z příslušnosti k hnutí duchovního Fethullaha Gülena, kterého považuje za zosnovatele červencového pokusu o puč. Gülen žije v USA a Ankara požaduje jeho vydání.

Gülenovy, i jen domnělé, příznivce turecký režim pronásleduje dlouhodobě, neboť je viní ze spiknutí proti vládě. Po červencovém pokusu o puč vláda tažení proti nim ještě zintenzivnila. Ze státní správy od července propustila téměř 90 000 lidí, včetně policistů, soudců i učitelů.

Ministerstvo propustilo skoro 800 lidí

Ministerstvo práce dnes oznámilo, že propustilo na 785 svých zaměstnanců, rovněž v souvislosti s jejich údajným napojením na Gülenovo hnutí.

Turecko má za sebou pokus o puč, jak to tam vypadalo v posledních měsících? Podívejte se:

susan ( 23. září 2016 11:07 )

pokud si myslíte že Turecko by nemělo dostat bezvízový vstup, tak pro vás mám jeden odkaz: https://think-twice.zone/de jsou tam informace o Turecku a hlavně o kontakty na členy parlamentu, kteří o dohodě budou hlasovat. měli bychom je přesvědčit aby to nedělali. Prosím sdílejte

Zobrazit celou diskusi