Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nezaměstnanost mladých začíná být alarmující, stoupá k 71 milionům lidí!

Autor: ČTK - 
27. srpna 2016
08:10

Nezaměstnanost mladých lidí po zlepšení v minulých třech letech začala ve světě opět stoupat. Počet nezaměstnaných mezi 15 až 24 lety letos globálně vzroste o půl milionu na 71 milionů osob, což je blízko historicky nejhorším výsledkům z roku 2013. Upozornila na to Mezinárodní organizace práce (ILO).

ILO v nedávno vydané studii varuje, že světová míra nezaměstnanosti mladých má letos oproti loňským 12,9 procenta dosáhnout 13,1 procent. Je to velice blízko historicky nejvyšší hodnotě z roku 2013, která činila 13,2 procenta.

Ve výši kolem 13,1 procenta zůstane podle odhadů nezaměstnanost mladých i v roce 2017. Mezi lety 2012 až 2015 nezaměstnanost mladých naopak klesla o zhruba tři miliony.

„Alarmující nárůst nezaměstnanosti mezi mladými lidmi a stejně tak znepokojivé vysoké počty mladých, kteří pracují, ale stále žijí v chudobě, ukazují, jak bude těžké dosáhnout celosvětového cíle ukončení chudoby v roce 2030, pokud nezdvojnásobíme naše snahy o dosažení udržitelného ekonomického růstu a slušné práce,“ řekla podle televize CNBC představitelka ILO.

Větší nezaměstnanost mladých je podle ILO způsobena především hospodářským propadem v zemích jako Rusko, Brazílie či Argentina, ale i stagnujícím růstem v některých vyspělých ekonomikách a obecně přetrvávající nejistotou a s tím souvisejícím útlumem investic a vytváření nových pracovních míst.

Neuspokojivé vyhlídky na pracovním trhu vedou desítky milionů mladých osob k migraci do jiných zemí, poznamenala ILO.

Nejhorší, až 30procentní je nezaměstnanost mladých v arabských zemích. Nejnižších, přibližně desetiprocentních hodnot dosahuje ve východní Asii.

Mladí lidé patří oproti starším osobám častěji do kategorie takzvané pracující chudiny. V rozvojovém světě žije až 156 milionů mladých, kteří sice mají práci, ale přesto zůstávají v (extrémní) chudobě.

Ve 28 členských zemích EU více než čtvrtina mladých, kteří v roce 2014 pracovali na částečný úvazek nebo na dobu určitou, tak činila nedobrovolně.

Celosvětově mezi nezaměstnanými mladými osobami převažují ženy, a to zejména v arabských státech a v severní Africe. Naopak v severní, jižní a západní Evropě, Severní Americe a východní Asii převládají mezi nezaměstnanými mladými lidmi muži.

Mezinárodní organizace práce je zvláštní tripartitní orgán OSN se sídlem ve švýcarské Ženevě.

nastvanej ( 27. srpna 2016 08:59 )

A proto je třeba chodit do důchodu v 75 a nebo raději vůbec Jak by to bylo pěkný jít do důchodu v 50 a dělat 6 hodin denně a všichni by měli práci a nevyráběli by se věci a potraviny který se pak likvidují protože je nikdo nekoupí přestala by se takto aspoň likvidovat naše planeta Země díky nenasytnosti pár jedinců bohužel je to jen přání ale třeba příště až tady budou úplně jiní lidé z jiné planety pěkný víkend všem

Zobrazit celou diskusi