Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nové generaci se povede hůř než jejich rodičům. EU chudne, varují odborníci

Autor: Jaroslav Šimáček - 
17. srpna 2016
05:00

Finanční krize způsobila dramatické změny v evropské chudobě, ukazuje nová studie. Projevují se především na jihu Evropy. Špatné zprávy však přichází pro celou mladou generaci „millennials“, tzv. Generaci Y – podle posledních výzkumů bude první generací, která našetří méně než jejich rodiče. Všichni přitom zažíváme turbulentní dekádu, varuje Světové ekonomické fórum.

Po Generaci X, uprostřed níž se v Československu rodily Husákovy děti, přišla Generace Y. Její rodiče se narodili již v poválečném období, v případě těchto tzv. „millennials“ jde v širším měřítku o lidi z ročníků 1975 až 2000, v užším je za dolní hranici považován rok 1981, případně o něco pozdější.

V českých podmínkách jde o Čechy výrazněji nezatížené obdobím před sametovou revolucí – tedy komunistickou diktaturou – ze které mají často jen ne vždy zcela určité vzpomínky na dětství. V současnosti se však tato generace stále více dostává na trh práce, mnoho jejích zástupců se již do něj aktivně a naplno zapojilo.

Špatná zpráva pro Generaci Y: Vydělá a ušetří méně

Pro upřesnění terminologie – po Generaci Y ještě následuje v současnosti nejmladší Generace Z, internetová generace, která je od útlého věku online a která nezažila život před nástupem masových technologií. Zatímco Generace Z se stará o svá připojení, účty na sociálních sítích a online život, Generace Y má do roku 2025 tvořit převážnou většinu populace v produktivním věku.

Vědci však mají pro „millennials“ špatnou zprávu. V případě Generace Y půjde o první generaci, která ušetří méně než jejich rodiče, ukazují dle Světového obchodního fóra (WOF) nové průzkumy. Fórum přitom odkazuje na zprávu britského think-tanku Resolution Foundation, která se pozastavuje i nad tím, jak špatná vlastně je ve skutečnosti situace mladých.

Pro mladé je situace těžká, začali pracovat v době krize

Vyhlídky to nejsou nejradostnější. Zpráva odhaduje, že lidé z Generace Y narození v rozmezí let 1981 až 2000 vydělávají méně než typický zástupce Generace X, který je narozený mezi roky 1966 a 1980. Tento chudší začátek pracovní kariéry pro „millennials“ může být nebezpečný – „má potenciál, že se stane trvalou jizvou jejich celoživotních výdělků, skrze současnou ekonomickou nejistotu může dále tlačit na jejich budoucí platy“.

Jinými slovy, pod výdělky Generace Y se podepisuje i finanční krize, protože mladí vstoupili nad trh práce v době hospodářského poklesu. S výjimkou Austrálie tak dnes pracovníci ve věku 25–29 let vydělávají o 19 % méně, než je celostátní průměr. „Situace pro mladé lidi je těžká. Byli těžce zasaženi velkou recesí a jejich situace na trhu práce se zlepšila od té doby jen málo,“ upozorňoval již dříve pro The Guardian generální sekretář OECD Angel Gurría.

Nedobrou zprávou pro Generaci Y je však nejen pokračující evropský boj s nezaměstnaností, ale i další dopady finanční krize, které jsou dodnes patrné. Evropa celkově zchudla, projevilo se to především na jejím jihu. 

Další ze studií totiž poukazuje na to, že kvůli krizi proběhly „dramatické změny“ v evropské chudobě. „Brexit dovršil turbulentní desetiletí pro EU. Mnozí v eurozóně nyní budou doufat, že to nezpůsobí další ekonomické pozdvižení, protože je stále jasnější, že ekonomická krize z let 2008 a 2009 vedla ke značnému nárůstu chudoby na celém kontinentu,“ upozorňuje Rod Hick z univerzity v Cardiffu. 

Chudoba v Evropě narostla. Další krize na obzoru?

Chudoba se totiž podle něj neprohloubila „jen“ v krizí těžce zasaženém Řecku, ale podle nedávného průzkumu jsou chudší i v Itálii, na Kypru, ve Španělsku a Portugalsku. „Zde bylo chudnutí natolik závažné, že tyto země jižní Evropy dohromady měly vyšší úroveň chudoby a deprivace než mnohé z bývalých komunistických národů, které vstoupily do Evropské unie v roce 2004,“ uvádí Hick a vyjmenovává země z bývalého východního bloku včetně České republiky.

Jenže nejde jen o jih Evropy, finanční krize zvýšila chudobu téměř všude, varuje Brit. Zmiňuje chudnutí v Lotyšsku a Litvě, ale také Irsku. A i když od krizových let došlo přece jen ke zlepšení, boj s chudobou není stále příliš úspěšný. Hrozí proto podle něj další krize. „Neuspokojivé výsledky jižních evropských národů předchází samotné krizi. Tyto země se do do značné míry nepodařilo vyvázat z chudoby a deprivace,“ varuje před vzestupem v chudobě na „periferii Evropy“.

I tady se přitom projevují problémy Generace Y. S vysokou nezaměstnaností bojují mladí především v Řecku a Španělsku. Tam nezaměstnanost mladých do 25 let činila v červenci 46 procent. Oproti tomu nezaměstnanost v Česku zůstává druhá nejnižší v EU.

Boj s nezaměstnaností je však jen jedna část problému. Evropa chudne jako taková. Projevuje se to především na jihu, sever Evropy (v čele s Německem) sice naopak bohatne, ale v průměru je na tom Evropa hůře. Nůžky mezi severem a jihem se skutečně rozevírají, upozorňuje i studie německé investiční společnosti Flossbach von Storch, která porovnávala hodnotu osobního majetku v jednotlivých zemích na základě sestaveného cenového koše, kam spadaly třeba i nemovitosti. Kdy nastal zlom, je i v tomto případě jasné. „Bohatství v zemích jižní Evropy narůstalo až do roku 2006, kdy splaskla bublina,“ zvedl k tomu Thomas Mayer, vedoucí výzkumu.

Vedle rozdílů v Evropě samotné však dochází i k rozdílům v jednotlivých státech napříč různými skupinami obyvatelstva. Zmiňovaná Generace Y chudne i v bohatých zemích, je hůře placená, než tomu bylo dříve, bydlí déle u rodičů či ve sdílených bytech, postavit se zcela na vlastní nohy je pro ni náročnější. A celkově se o náklady snaží spíše podělit.

Generace Y: Menší zájem o koupi auta i hypotéku

Problémy Generace Y s chudnutím, menšími příjmy i problémy s nezaměstnaností mají proto i praktické dopady. Jak aktuálně upozorňuje německý Die Zeit, lidé z této generace nakupují méně domy či auta.

Podle další studie, tentokrát z USA (Public Interest Research Group), se „millennials“ více spoléhají na veřejnou dopravu a služby typu Uber či Zipcar.  Zákazníci automobilek ve věku 21 až 34 let tvoří v posledních letech pouze 27 procent, zatímco v roce 1985 to bylo 38 procent. Klesají i počty mladých lidí, kteří dělají řidičské průkazy.

„Předpokládalo se, že nejpozději do třiceti bude mít rodina dům a přinejmenším jedno auto. Máme však co do činění s novou realitou. Jsme svědky generace s velmi odlišnými očekáváními,“ komentuje to analytik Perry Wong z Milken Institutu v Kalifornii. Stejně tak klesá i zájem o dlouhodobé hypotéky a Generace Y dává přednost sdílenému bydlení bez dlouhodobých závazků – pro případ, že by našli lepší práci v jiném městě.  

„Hypotéka se splatností 30 let je pro ně pozůstatkem z dob, kdy lidé měli celý život stejnou práci a vlastnili stejný dům. Příspěvek na Facebooku z dovolené v Itálii je pro ně dnes důležitější v sebevědomí než luxusní majetek nebo auto v garáži,“ míní John Marshall, konzultant agentury Lippincott. Podle skeptiků je však aktuální vývoj důsledkem právě nejisté ekonomické situace mnoha mladých, upozorňuje Die Zeit. 

ivoadler ( 18. srpna 2016 09:09 )

Chystám se na to, jen co stoupne cena ropy. A ona stoupne.

anka ( 17. srpna 2016 13:31 )

Cesi a chudaba? Ze vam usta hambou neupadnou. 

patyna ( 17. srpna 2016 13:21 )

Vyhovuje Ti. Žvaníš svobodně na Blesku.

ivoadler ( 17. srpna 2016 12:40 )

Jo, kapitalismus není tak krásný, jak si mnozí blbečkové představovali.

zkzkz ( 17. srpna 2016 12:30 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa