Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mrazivé varování pro ISIS: „Nebudeme si brát servítky,“ vzkázali nacionalisté

Autor: mb - 
29. července 2016
21:38

Militantní hnutí z Korsiky vyslalo džhihádistům mrazivé varování. Pokud se islamisté pokusí o teroristické útoky, korsičtí nacionalisté si prý „nebudou brát servítky“. Vzkaz muslimským radikálům přichází jen pár dní poté, co dva teroristé podřízli hrdlo francouzskému knězi přímo v kostele v Normandii.

„Na jakýkoliv teroristický útok na Korsice odpovíme rázně, nebudeme si brát servítky. Vaše středověká filosofie nás neděsí. Cílem salafistů (radikální směr islámu, pozn. red.) je zavést praktiky Islámského státu a my jsme na to připraveni,“ prohlásili ozbrojenci z hnutí FLNC October 22. 

FLNC October 22 je organizace korsických nacionalistů, vznikla odštěpením od Fronty pro národní osvobození Korsiky (FLNC). Korsičtí nacionalisté vedli po více než 40 let ozbrojený odpor proti francouzské vládě, kterou vnímají jako „okupující“ mocnost ostrova. V roce 2014 však FLNC oznámila ukončení ozbrojeného odporu, svůj záměr pak potvrdila o dva roky později v roce 2016.

Přestože FLNC ukončila aktivní militantní akce proti francouzské vládě, skupina i její odnože jsou nadále ozbrojeny. Ve vzkazu navíc zazněla i výčitka Paříži: „Pokud by došlo k tragédii, francouzská vláda by za to nesla velký podíl odpovědnosti, protože ví, kdo jsou radikální islamisté na Korsice,“ stojí též v prohlášení militantů.

Vztahy mezi muslimskou komunitou a většinovou populací na Korsice nejsou právě ideální. V dubnu letošního roku byla vypálena muslimská modlitební místnost, loni na Vánoce pak dav demonstrantů protestoval proti radikálním muslimům. Lidé křičeli hesla typu „Tohle je náš domov“ a „Arabové, vypadněte!“.

Patrick Calvar z elitní francouzské policejní jednotky DGSI již dříve ve francouzském parlamentu varoval, že pravicová hnutí shromažďují zbraně pro případ konfliktu a předpověděl „konfrontaci mezi extrémní pravicí a muslimským světem“. „Odkud vzejde jiskra, která zažehne prach, jenž promění Francii v nekontrolovatelnou zemi, kde se různá hnutí chopí zbraní a budou vykonávat spravedlnost dle svých měřítek?“ položil policista řečnickou otázku poslancům.

Militanti z Korsiky ale odmítají, že nabízejí útočiště pravicovým extremistům, v prohlášení též zmínili obyčejné muslimy na Korsice a označili je za své spojence. „Pokud Islámský stát provede akci v naší zemi, vyhrát můžeme jen společně,“ říkají členové hnutí FLNC October 22.

marlen52 ( 29. července 2016 23:19 )

nic jiného si nezaslouží správně

Zobrazit celou diskusi