Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Útěk, popírání i výsměch. Světové špičky reagují na obvinění z ulívání miliard

Autor: ČTK, mb - 
4. dubna 2016
14:25

Islandský premiér Sigmundur Gunnlaugsson (41) utekl od rozhovoru s novináři, když se ho zeptali na jeho finance. Tzv. kauza Panama Papers odhaluje, že si světoví politici ukrývají peníze do daňových rájů. Nechybí mezi nimi ani ukrajinský prezident Petro Porošenko, britský premiér David Cameron, argentinský prezident Mauricio Macri nebo právě islandský předseda vlády Gunnlaugsson. Podezření padlo i na ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Moje žena prodala podíl v rodinné firmě, zisk byl dán do správy banky, ta s tím udělala určité věci… Nevím, jak ty věci fungují,“ koktal zmateně islandský premiér při dotazu žurnalistů, jak to vlastně je s jeho majetkem. Následně se zvedl a z rozhovoru v podstatě utekl: „Ptáte se mě na věci, o kterých nic nevím. Je to nesmysl. Naprosto nevhodné!“ tvrdil značně nervózní Sigmundur Gunnlaugsson.

Na Islandu roste na premiéra tlak, aby podal demisi

„Všechno popíráme“

V pondělí se začali ke kauze vyjadřovat i další politici, jejichž jména figurovala v seznamech. Jedním takovým byl britský premiér David CameronNa otázku agentury Reuters, zda má Cameronova rodina stále peníze v takzvaných offshoreových fondech zřízených premiérovým otcem, Cameronova mluvčí odpověděla, že je to premiérova soukromá věc.

Takzvaných daňových rájů využívalo i šest členů britské Sněmovny lordů, několik bývalých konzervativních poslanců a desítky sponzorů britských politických stran. 

Britský daňový úřad zároveň uvedl, že je připraven prověřit případná podezření z praní špinavých peněz nebo daňových úniků vyplývající z dokumentů. O zpřístupnění materiálu prý již požádalo Mezinárodní sdružení investigativních novinářů (ICIJ), které jej spolu se světovými médii zveřejnilo.

Novozélandský premiér John Key zase odmítl nařčení Mezinárodního sdružení investigativních novinářů (ICIJ), že Nový Zéland patří mezi daňové ráje. Australský daňový úřad nicméně oznámil, že v souvislosti s kauzou vyšetřuje více než 800 bohatých zákazníků společnosti Mossack Fonseca kvůli podezření z daňových úniků.  

I ruští představitelé popírají, že by snad prezident mohl být do něčeho zapleten. „Putin se nikdy nezapletl (do skandálů). Je to nesmysl,“ prohlásil o zprávě investigativních novinářů šéf největší ruské státní banky VTB Andrej Kostin. „Nikdo nedokázal, že by Putin s tím měl co do činění, jeho jméno tam nefiguruje. Putinovi přátelé podnikají, ale co je na tom špatného?“ dodal a popřel, že by VTB přes svou kyperskou dceru financovala Putinovy přátele.

Obdobně zareagoval i mluvčí ázerbájdžánského prezidenta Ilhama Alijeva na zprávy, že prezidentovy děti mají tajné majetky. „Jsou to dospělí občané Ázerbájdžánu. Smějí podnikat. To nezakazuje žádný zákon,“ řekl Azer Gasimov. 

„Porošenka vyšetřovat nemůžeme“

Ukrajinský Národní protikorupční úřad (NABU) ze zákona nemůže vyšetřovat přesuny majetku firem prezidenta Petra Porošenka do daňových rájů. Úřad to v pondělí oznámil v reakci na zprávy médií, podle kterých Porošenko mohl porušit zákon tím, že neoznámil majetek a příjmy v zahraničí, a že se mohl dopustit i daňových úniků. Úřad sdělil, že podle ukrajinských zákonů může vyšetřovat jen bývalé prezidenty, čili nemá pravomoc zahájit vyšetřování Porošenka. Od prezidentova případu dala ruce pryč i generální prokuratura.

Šéf populistické Radikální strany Oleh Ljaško již vyzval parlament, aby zřídil vyšetřovací komisi a zahájil proces odvolání hlavy státu, takzvaný impeachment. „Je vrcholem cynismu zřídit si firmy v daňových rájích v době, kdy (na východě země) umíraly stovky našich vojáků,“ uvedl na Facebooku Ljaško. Počínání protikorupčního úřadu podle něj svědčí o tom, že není nezávislý.

Porošenko nyní čelí ostré kritice za to, že převedl své obchodní aktivity ve výrobě čokolády a sladkostí do daňového ráje v zahraničí, jak vyplývá z dokumentů uniklých z právní firmy Mossack Fonseca.

„Když Porošenko v roce 2014 bojoval o nejvyšší státní funkci, sliboval voličům, že prodá svou firmu Rošen, největšího výrobce cukrovinek na Ukrajině, aby se plně soustředil na řízení země,“ připomněl list Ukrajinska pravda. „Ve skutečnosti se čokoládový magnát více zajímal o vlastní prospěch než o blaho vlasti,“ dodal.

Desítky zapletených politiků

Podle uniklých dokumentů z právní firmy Mossack Fonseca desítky prominentních politiků a byznysmenů z řady zemí ukrývají své bohatství v daňových rájích, aby předešly jeho zdanění úřady svých vlastních států. Kromě islandského premiéra na nich figuruje argentinský prezident Macri, ukrajinská hlava státu Porošenko nebo saúdský král Salman bin Abdulaziz Al Saud (80). Kromě toho jsou na seznamu další bývalí vysoce postavení politici převážně z arabských zemí.

Dále jsou v prozrazených dokumentech zmínění lidé, kteří jsou příbuznými či přáteli světových politiků. Jde například o kamaráda ruského prezidenta Vladimira Putina nebo bratrance syrského prezidenta Bašára Asada (50).

Dokumenty získal z anonymního zdroje německý deník Süddeutsche Zeitung, který je sdílel s Mezinárodním sdružením investigativních novinářů (ICIJ) a s více než stovkou médií v 78 zemích. Podle britského deníku The Guardian jde o únik většího množství dokumentů, než v roce 2010 zveřejnil portál Wikileaks či před třemi lety spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden. Novináři je analyzovali a ověřovali více než rok.

Čtěte vše o kauze Panama Papers 

Fotogalerie Nástěnka ostudy: Podváděli v daňových rájích? 24 fotografií

byvalyvoIiccssd4 ( 4. dubna 2016 18:23 )

baIika ( 4. dubna 2016 18:12 )

Ruský prezident Vladimir Putin prý vlastní majetek v hodnotě bezmála pěti bilionů korun! Tvrdí to jeho kritik, americký obchodník Bill Browder, podle něhož by Putin mohl být nejbohatším a nejmocnějším člověkem na světě. Vladimir Putin je podle časopisu Forbes už třetím rokem po sobě nejmocnějším mužem na světě. Americký prezident Barack Obama k němu pomyslně vzhlíží až z třetí příčky. Putin sám sebe často popisuje jako skromného muže, jehož roční příjem dosahuje sotva tří milionů korun. Podle Putinova kritika je ale pravda úplně jinde. Podařilo se zjistit, že si přišel na nejeden cenný dáreček od ruských oligarchů. Mimo jiné měl od ruského podnikatele Romana Abramoviče dostat luxusní jachtu za více než miliardu korun. Bill Browder tvrdí, že si ruský prezident „nasyslil“ majetek v závratné výši téměř pěti bilionů korun, což je dvakrát více, než na kolik se odhaduje jmění zakladatele Microsoftu Billa Gatese. Pokud by to byla pravda, Putin by byl nejen nejmocnějším, ale také nejbohatším mužem světa. Putin podobné spekulace o svém majetku dlouhodobě označuje za „úplný nesmysl“. Proto je Prvním Mužem v bohatsví na světovém žebříčku!!!

c_rutin ( 4. dubna 2016 17:56 )

Co Zeman, co Gross, co Ransdorf?? nedělej blba, meleš dokola.

moiaza ( 4. dubna 2016 16:51 )

 U nás to politici nepopírají? Co Kalousek? Přiznal kdy něco? Kdepák, mafie se nechválí.

rumungro ( 4. dubna 2016 16:34 )

Hlas z kafilérky.

Zobrazit celou diskusi