Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Islandský premiér „jede“ dál. Demisi kvůli skandálu odvolal, byla jen na chvíli

Autor: ČTK, mb - 
6. dubna 2016
17:00

Islandský premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson (41) prohlásil, že jeho demise vlastně demisí nebyla. Úřadu se chce vzdát „jen dočasně“. Proti premiérovi vyšly před dvěma dny do ulic desetitisíce lidí, šlo zřejmě o největší protest v dějinách Islandu.

„Premiér nerezignoval a bude dál působit jako předseda Pokrokové strany,“ napsal úřad předsedy vlády v úterním večerním komuniké. Podle něj premiér pouze navrhl, že předá „na blíže neupřesněnou dobu“ funkci místopředsedovi liberální Pokrokové strany Sigurdurovi Ingimu Jóhannssonovi (53).

Gunnlaugsson se stal terčem kritiky v souvislosti s kauzou takzvaných Panamských dokumentů (Panama Papers), jež se týká převodů peněz do daňových rájů. V investicích prý zatajil miliony dolarů.

Premiérovo odstoupení žádaly v pondělí v centru Reykjavíku desítky tisíc lidí na jedné z největších politických demonstrací země. Petici za demisi Gunnlaugssona podepsalo rovných 10 procent z 330 tisíc obyvatel ostrova. Pokroková strana v úterý oznámila, že Gunnlaugsson nabídl rezignaci na post předsedy vlády.

Opoziční strany v pondělí oznámily záměr vyvolat hlasování o nedůvěře v parlamentu, které by se mohlo konat tento týden a mohlo by vést k předčasným volbám. V těch má podle průzkumů největší šanci na vítězství Pirátská strana.

Islanďany rozčílil i fakt, že premiér před dotazy novinářů zbaběle utekl. Otázky ohledně majetku jsou dle něj „nepřípustné“ a žurnalisté ho prý do rozhovoru „vlákali“.

Podle Panamských dokumentů koupili Gunnlaugsson a jeho manželka Anna Sigurlaug Pálsdóttirová firmu v daňovém ráji na Britských Panenských ostrovech, kterou využívali k investicím milionů dolarů. Když se Gunnlaugsson stal v roce 2009 poslancem, svůj 50procentní podíl ve firmě zamlčel. O osm měsíců později tento podíl prodal manželce za jeden dolar.

Společnost měla významný podíl ve třech velkých islandských bankách, které v důsledku finanční krize zkrachovaly. Gunnlaugsson je z toho důvodu obviňován ze střetu zájmů. Poté co se v roce 2013 stal islandským premiérem, vedl jednání o budoucnosti těchto bank s věřiteli.

Kuriózní dopad měla kauza Panamských dokumentů v Chile. Gonzalo Delaveau, předseda chilské odbočky mezinárodní organizace Transparency International, která bojuje proti korupci ve světě, podal demisi. Ukázalo se totiž, že Delaveau má vazbu na několik offshoreových firem.

„Gonzalo Delaveau odstoupil z postu předsedy Transparency Chile. Představenstvo demisi přijalo,“ uvedla chilská nevládní organizace v prohlášení.

Podle chilského kontrolního orgánu CIPER je právník Delaveau v dokumentech veden jako představitel firem Turnbrook Corporation, DK Corporation, Heatlhey International Inc, Turnbrook Mining Ltd a Vizcachitas Ltd, které sídlí na Bamahách. Delaveau je také ředitelem firmy Turnbrook Mining, která prosazuje otevření dolů severně od Santiaga de Chile.

Kauza Panamských dokumentů se dotkla i Česka, na seznamu jsou údajně bezmála tři stovky Čechů. Jaký konkrétní dopad má toto odhalení na situaci v Česku, odpovídal Blesk.cz místopředseda vlády Andrej Babiš (61, ANO).

Video Babiš zhodnocuje kauzu Panama Papers. - Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Kauza panamských dokumentů se objevila v neděli, když novináři z několika zemí zveřejnili informace uniklé z panamské poradenské společnosti Mossack Fonseca. Ta pomáhá zakládat anonymní firmy v daňových rájích. V dokumentech figurují také někteří bývalí i současní politici a další známé osobnosti. Nechybí mezi nimi například ukrajinský prezident Petro Porošenko (50) nebo Ian Cameron, dnes už zesnulý otec britského premiéra Davida Camerona (49).

panda82 ( 5. května 2017 09:36 )

Ježíš marja, jen ať se Sobotka v tom nezhlédné, termín demise už přesunul na třetí termín, první čtvrtek, potom v polovině května a teď už 20., ten floutek se z nás dělá stádo ovcí, stejně to má marný, kkolik ministrů co mu nejsou pohodlní už zlikvidoval, tak teď by měl být na řadě on. Zlikvidoval se vlastně sám, tak by se měl odvolat

Zobrazit celou diskusi